Hotărât lucru, doamna Angela Merkel are contracandidat serios la alegerile din septembrie. Martin Schulz nu conteneşte în a crea surpriză după surpriză. Mai întâi prin renunţarea la marea politică europeană, în favoarea celei germane şi anunţarea implicării sale în alegerile din septembrie din Germania, mai apoi cu anunţul privind candidatura la şefia Partidului Social Democrat (SPD), din fruntea căruia să aibă şanse reale să o detroneze pe Doamna de Fier a Europei, cancelara Angela Merkel.
Contracandidatul Angelei Merkel la postul de cancelar a fost ales lider socialiștilor germani, cu 100% din voturi. Fost președinte al Parlamentului European, Schulz a scos din criză Partidul Social-Democrat German și are șanse reale să o detroneze pe Angela Merkel la alegerile din septembrie, anunţă presa germană şi internaţională.
În politica germană şi în cea europeană
Relaţia lui Martin Schulz cu politica germană ar putea fi rezumată la un singur cuvânt: Würselen. În acest oraş cu 38.000 de locuitori, aflat la nord de Aachen, a crescut Martin Schulz. Politicianul, astăzi în vârstă de 62 de ani, încă mai trăieşte aici. Timp de 11 ani a fost primarul urbei. Şi, tot aici, a deţinut, împreună cu sora lui, o librărie. În rest, Schulz a fost mai degrabă politician european, comentează Deutche Welle.
Deși mizează pe discursuri patetice pentru a se diferenția de Merkel, Martin Schulz este un susținător al Uniunii Europene și un adversar al populismului, încercând să se erijeze în candidatul anti-Trump, comentează analiştii politici.
Spre Cancelarie
Ales duminică, fără niciun vot împotrivă, Martin Schulz a preluat conducerea SPD de la predecesorul său Sigmar Gabriel. ”Cred că acest rezultat poate fi startul pentru cucerirea Cancelariei”, a declarat Schulz, vizibil impresionat de rezultat. În următoarele trei luni, sub conducerea lui, SPD va elabora programul politic cu care se va prezenta în campania pentru alegerile parlamentare din 24 septembrie.
Mândru de procentele impecabile, ca o notă de 10 pe tabela unei mari competiţii sportive, Martin Schulz şi-a postat " target="_blank">pe contul de Facebook fotografia oficială, de la anunţul privind rezultatul votului, notând doar atât:"100%". La fel şi la Twitter.
100 %
— Martin Schulz (@MartinSchulz) March 19, 2017
În decembrie 2015, Sigmar Gabriel a obținut numai 74,3%.iar rezultatul istoric în partid a fost obținut în 1948 la 99,71%. Mass-media germane îl creditau deja înaintea zilei de duminică la un 90%.
A fost parlamentar european, şef al grupului social-democrat din PE, candidatul principal al socialiştilor europeni la alegerile europene din 2014 şi, desigur, preşedinte al Parlamentului European. Cunoscut pentru talentul său de orator, Martin Schulz și-a făcut cea mai mare parte a carierei la nivel european. Prin urmare, politicianul "german" Schulz abia acum a început să prindă contur., mai scrie dw.com
Guvernul de la Berlin este format dintr-o coaliție între conservatorii creștin-democrați (CDU) ai cancelarului Merkel, aliatul ei bavarez (CSU) și SPD.
Discursul
În discursul rostit duminică, Schulz a pronunţat de vreo 10 ori "stimate tovarăşe, stimaţi tovarăşi", ca un socialist adevărat, care nouă, trecuţi prin comunism, ne sună cam ca la Congresele Partidului Comunist, pe care eram obligaţi să le ascultăm. În Germania, însă, termenii nu au dat fiori pe şira spinării nimănui, ei venind din partea unui om politic popular şi deschis, fapt de apreciat, mai ales în competiţia cu Doamna de Fier a Europei, Angela Merkel.
Schulz este cu zâmbetul pe buze şi ştie să se facă plăcut. N-a fost elev-model, din contră, dar a reuşit ca de-a lungul anilor să se descurce într-o lume deseori complicată şi închistată, cea a politicii, dând mai degrabă impresia unui nonconformist.
Fiu de poliţist şi cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei, Schulz a avut masive probleme cu alcoolul în timpul adolescenţei, motiv pentru care n-a fost admis să susţină examenul de bacalaureat. La mijlocul anilor '70, la vârsta de 20 de ani, Schulz a fost timp de un an de zile şomer. "Nu am fost un elev plăcut", îşi aminteşte politicianul, citat de dw.com.
Se face plăcut
La acea vreme, Schulz făcea deja parte din SPD. La 32 de ani, după ce a fost ales în funcţia de primar al oraşului său natal, germanul devenea cel mai tânăr edil din Renania de Nord-Vestfalia. Este membru în conducerea SPD din Aachen şi, de 20 de ani, şeful acesteia.
Natura sa iese deseori la lumină şi îl face un invitat foarte plăcut al talk-show-urilor televizate, poate şi pentru că nu refuză nicio confruntare. Chiar şi acum, la 62 de ani, Schulz pare foarte în formă.
Capacitatea de luptă a lui Schulz a fost vizibilă atât la Bruxelles, cât şi la Strasbourg, când a fost vorba despre subiecte pe care, în calitatatea nou dobândită, de politician german "local", s-ar putea să le mai întâlnească. Printre acestea, relaţia Europei cu Rusia, respectiv Vladimir Putin. "Ceea ce face Rusia este inacceptabil. În spatele acţiunilor agresive ale Rusiei se află o concepţie şi o perspectivă asupra societăţii şi a lumii care nu au nicio legătură cu filosofia noastră europeană, cu respectul reciproc şi cu valorile unei societăţi deschise".
Temerile lui
Despre "copilul" de suflet, Uniunea Europeană, Schulz spune că aceasta se află "într-o situaţie îngrijorătoare. Forţe extreme, centrifugale câştigă alegeri şi referendumuri. Dacă ne apucăm să punem la îndoială proiectul european înseamnă că ne jucăm cu viitorul generaţiei viitoare".
Schulz este cunoscut, printre altele, şi pentru discursul său din Knesset, parlamentul israelian, ţinut în februarie 2014 în limba germană, în timpul căruia a criticat deschis politica de extindere a coloniilor evreieşti. În replică, mulţi parlamentari israelieni au părăsit sala vociferând.
Poate tocmai înclinaţia lui Schulz către francheţe îl face atât de apreciat. Conform unor sondaje recente, Martin Schulz se bucură de o cotă de popularitate mai mare decât cea a cancelarei Merkel. La alegerile parlamentare europene, candidatul Schulz a obţinut un scor excelent pentru social-democraţi în Germania - 27,3 la sută.
Să o detronezi pe cea care este prezentată ca femeia cea mai puternică din lume?
Un rezultat de neconceput în urmă cu câteva luni, atunci când SPD, partener minoritar în coaliția conservatorilor la nivel federal, se afla la 20% din intențiile de vot, cu toate criticile la adresa politicii migratorii promovate de Angela Merkel.
Decizia lui Martin Schulz de a părăsi Parlamentul European, pe care îl prezida, și a intra în campanie în locul lui Sigmar Gabriel, puțin popular, a amestecat cărțile.