Sondajul pe care Merkel ar prefera să nu îl vadă (VIDEO)

03 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
Sondajul pe care Merkel ar prefera să nu îl vadă (VIDEO) Galerie foto (4)

Anunţul privind candidatura social-democratului Martin Schulz la alegerile generale din luna septembrie, din Germania, a dat aripi SPD şi dureri de cap cancelarului creştin-democrat Angela Merkel.

Căci un sondaj Deutschlandtrend-ARD dat publicităţii marţi arată că un procent de 50% dintre germani l-ar vota cancelar pe social-democratul Martin dacă ar putea alege în mod direct șeful Guvernului, față de 34% câți ar susține-o pe creștin-democrata Angela Merkel, scrie tagesschau.de.

Potrivit sondajului, Schulz a câștigat nouă puncte faţă de săptămâna trecută — când a fost propus candidat — iar Merkel a pierdut șapte puncte în aceeași perioadă de timp.

Deocamdată, formațiunile lui Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU), care candidează împreună — continuă să fie blocul politic cel mai votat dacă ar fi alegeri la finalul acestei săptămâni.

Astfel, 34% dintre cei chestionați se declară în favoarea CDU/CSU (trei puncte mai puțin decât acum o lună), în timp ce 28% preferă Partidul Social-Democrat (SPD), ceea ce indică o creștere de opt puncte procentuale față de ianuarie, un maxim în această legislatură.

 

Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populistă) ar obține 12% din voturi (trei puncte mai puțin decât acum o lună), Die Linke (stânga) și ''Verzii'' (ecologiștii) — 8% (un punct mai puțin) și Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și-ar îmbunătăți cu un punct performanța electorală, până la 6%.

Cu această repartizare a voturilor și șase partide în Bundestag (Camera Inferioară a Parlamentului german), pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, 43% dintre cei chestionați consideră că ar fi "bine" și "foarte bine" să fie reeditată actuala mare coaliție din Executiv, dintre CDU/CSU și SPD.

Președintele SPD, Sigmar Gabriel, a anunțat la 24 ianuarie că nu va candida în alegeri și l-a propus pe Martin Schulz drept candidat al partidului la postul de cancelar al Germaniei, o decizie ratificată de conducerea formațiunii după câteva zile.

CITIŢI AICI DESPRE ANUNŢUL PRIVIND CANDIDATURA LUI MARTIN SCHULZ.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră