Faptul că Angela Merkel va candida la alegerile din septembrie pentru un al patrulea mandat de cancelar al Germaniei Federale este deja cunoscut, iar Merkel şi conservatorii sunt daţi de toate sondajele de opinie drept favoriţi în câştigarea acestui scrutin.
Sau, mai bine zis, erau daţi drept favoriţi până ieri, când social-democraţii germani au dat o lovitură măiastră de imagine. Aşteptarea a meritat şi s-a dovedit rentabilă, căci până acum nu au existat decât speculaţii pe marginea candidaturii liderului partidului, Sigmar Gabriel.
Ei bine, Martin Schulz va fi adversarul cancelarului Angela Merkel în alegerile din septembrie. Fostul președinte al Parlamentului European a fost nominalizat de social-democrații germani, după ce liderul partidului, Sigmar Gabriel, a anunțat că nu va candida pentru funcția de cancelar, argumentând că alegătorii germani îl asociază cu "marea coaliție" cu partidul lui Merkel.
Acum, opinia publică germană discută despre schimbările spectaculoase de la vârful Partidului Social-Democrat. Căci Schulz urmează să îl înlocuiască în martie pe Sigmar Gabriel în postul de preşedinte al social-democraţilor.
Numele lui Martin Schulz a fost ales "în mod unanim" de liderii partidului, a declarat presei, la Berlin, actualul președinte al SPD, Sigmar Gabriel, după ce a anunțat că el renunță să candideze pentru această funcție din cauza impopularității sale.
Martin Schulz a spus că "acceptă cu enormă onoare" și "mândrie" propunerea. "Este o zi specială pentru mine", a adăugat Schulz.
Candidatura lui Schulz trebuie să fie aprobată duminică de comitetul director al partidului, pentru a deveni oficială.
După o președinție remarcată a Parlamentului European, Martin Schulz se bucură în Germania, după ultimele sondaje, de o popularitate personală apropiată de cea a Angelei Merkel și în orice caz net superioară lui Sigmar Gabriel, care era până azi propunerea naturală a social-democraților pentru postul de cancelar.
Pentru germani, SPD redevine astfel un partid vizibil, ieșind din rolul de până acum de partener-junior în marea coaliție de la Berlin, un partner care își impune obiectivele politice, fără să culeagă însă și laudele pentru aceste reușite, care revin de regulă doar Angelei Merkel și Uniunii Creștin-Democrate.
SPD redevine un partid puternic articulat cu acest candidat neimplicat în afacerile guvernamentale, nesupus disciplinei de guvern, european dovedit, comunicator de excepție, cu un ascuțit simț politic, capabil să își apere suveran punctele de vedere, comentează Deutsche Welle.
Rămâne însă o constantă clară în linia SPD: angajamentul pentru Europa. Naționalismul care a luat cu asalt anumite părți ale Europei și ale lumii nu are ce să caute în niciunul din partidele reprezentate în Bundestag. Mai ales în an electoral.
Nu câștigi doar prin participare. Social-democrații au dovedit acum că vor mai mult decât doar să participe. După mulți ani de prestații slabe, formațiunea lor are acum șansa să arate că poate fi o alternativă reală pentru Germania, mai scrie Deutsche Welle.
Schulz pleacă totuși cu un mare handicap: SPD este, la ora actuală, în spatele partidului conservator al actualei cancelare, CDU, în intențiile de vot privind alegerile legislative. El acuză o diferență de circa 15 puncte, SPD fiind la un minim istoric de circa 20% din preferințele alegătorilor față de 35%, scorul conservatorilor.
Social-democrații, membri minoritari ai coaliției guvernamentale actuale, îi văd chiar apropiindu-se de ei partidul antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD).