Howard Schultz, care şi-a petrecut aproape 40 de ani pentru a transforma Starbucks dintr-o băcănie locală cu sediul la Seattle, în Statele Unite, într-o multinaţională, bulversând astfel consumul de cafea la nivel internaţional, va părăsi compania. Anunţul a venit chiar de la el, scrie 7sur7.be.
Un apropiat al Partidului Democrat, Schultz, căruia presa americană îi atribuie posibile ambiţii prezidenţiale, a explicat faptul că va scrie o carte despre impactul social al Starbucks şi, în general, despre responsabilitatea morală a unei mari companii cotate la Bursă, scrie sursa citată.
Are 64 de ani, şi nu spune direct că se va lansa în politică, dar plecarea sa de la conducerea firmei este de natură să relanseze speculaţiile. Căci Schultz s-a făcut remarcat întotdeauna pentru luările sale de poziţie politice.
Şi-a luat angajamentul, de exemplu, în ianuarie 2017, de a recruta 10.000 de refugiaţi în următorii cinci ani, după ce a fost anunţat decretul antiimigraţie al preşedintelui Donald Trump. "Trăim o perioadă fără precedent, în care visul american este pus la îndoială", a declarat atunci patronul Starbucks.
Tot el a fost cel care a susţinut salariaţii americani care solicitau o creştere a salariului minim la 15 dolari pe oră.
Plecarea sa, care va fi la 26 iunie, intervine la două luni după difuzarea unei înregistrări video care prezenta arestarea nejustificată a doi cetăţeni de culoare într-o cafenea Starbucks, ceea ce a dus la organizarea unei pregătiri antirasism pentru toţi angajaţii americani ai companiei.
Schultz va fi de acum înainte preşedinte onorific al grupului, a anunţat luni Starbucks, care are peste 28.000 de cafenele în circa 77 de ţări în întreaga lume. În 1982, la sosirea lui Schultz la cârmă, avea doar 11 cafenele.
Într-un interviu pentru New York Times, Schultz nu a exclus o candidatură la preşedinţie: „Unul dintre lucrurile pe care vreau să le fac în următorul meu capitol este să îmi dau seama dacă aş putea la rândul meu să dau înapoi. Nu ştiu încă ce înseamnă acest lucru”.
El a adăugat: „Vreau să îmi servesc ţara, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să candidez într-o funcţie publică pentru a face acest lucru”.
Conform The New York Times, Schultz a anunţat board-ul companiei încă de acum un an în legătură cu intenţia de a se retrage, iar cel mai probabil gestul său va alimenta speculaţiile conform cărora ia în calcul o candidatură la Preşedinţie în 2020.
El este menţionat adesea drept potenţial candidat al Partidului Democrat şi a devenit tot mai vocal în privinţa temelor politicie, inclusiv prin critici la adresa preşedintelui Donald Trump, despre care a afirmat anul trecut că "este un preşedinte care crează episoade de haos în fiecare zi".
Luni el a anunţat pentru prima dată că ar putea lua în calcul o candidatură.
"Vreau să fiu sincer cu voi, fără să creez titluri speculative", a declarat el pentru The New York Times.
"De ceva vreme sunt foarte îngrijorat pentru ţara noastră - divizarea crescând din plan intern şi poziţia noastră în lume", a afirmat Schultz.