Stare de urgență în Spania. Deplasările de persoane au fost restricționate

14 Mar 2020
Stare de urgență în Spania. Deplasările de persoane au fost restricționate

Guvernul spaniol s-a reunit sâmbătă pentru a aproba restricţionarea mişcării persoanelor, cu excepţia deplasării la locul de muncă, pentru a cumpăra alimente sau medicamente, pentru a merge la spital, sau pentru îngrijirea bătrânilor sau altor persoane vulnerabile, relatează EFE, preluată de AGERPRES.

Surse ale Executivului au explicat că aceste măsuri fac parte din declararea stării de urgență pentru a frâna extinderea pandemiei de coronavirus, şi ar putea fi extinse pentru alte două săptămâni cu aprobarea prealabilă a Congresului (parlament).

Această limitare a libertăţii de circulaţie va include şi excepţii, precum reîntoarcerea la domiciliu, sau cazurile de forţă majoră justificate.

La reuniunea Consiliului de Miniştri au participat şi membri ai guvernului, cu excepţia celor testaţi pozitiv pentru COVID-19, precum Irene Montero (Egalitate) şi Carolina Darias (Politica Teritorială).

În domeniul educaţiei sunt suspendate toate activităţile din toate unităţile de învăţâmânt. Se limitează prezenţa în centrele comerciale, a căror deschidere este permisă doar pentru a se putea achiziţiona alimente şi produse de primă necesitate.

Se suspendă şi deschiderea pentru public a localurilor şi stabilimentelor în care se desfăşoară spectacole publice, instalaţiile culturale şi artistice şi activităţile sportive şi de agrement. Toate activităţile de hotelerie, restauraţie, cafenele şi restaurante vor fi închise publicului, dar vor putea funcţiona serviciile de comenzi la domiciliu.

Sunt de asemenea suspendate toate târgurile, festivităţile şi paradele publice. În cazuri excepţionale agenţi ai autorităţilor vor putea efectua verificări ale persoanelor, bunurilor sau vehiculelor, sau ale localurilor pentru a verifica dacă sunt puse în aplicare prevederile decretului . Pentru aceste măsuri stricte, autorităţile competente ar putea recurge şi la mobilizarea forţelor armate.

La încheierea reuniunii, este aşteptată participarea preşedintelui Guvernului spaniol, Pedro Sanchez, la o conferinţă de presă în care va răspunde la întrebările jurnaliştilor.

UPDATE

De teamă că vor rămâne fără alimente, mulți oameni s-au înghesuit la supermarketurile din Madrid înainte ca guvernul să declare starea de urgență.

Cabinetul Sanchez vrea să-i izoleze pe cetățeni la domiciliu ca să poată opri extinderea virusului COVID19 care a infectat peste 6000 de oameni.

Cetățenii sunt îndemnați să rămână în casă și multe evenimente foarte populare se suspendă sau se amână, precum ceremoniile tradiționale de Paște de la Sevilla.

În perioada următoare vor rămâne deschise publicului doar supermarketurile și firmele de catering la domiciliu. Primăria Madrid a interzis deja accesul în parcuri, iar restaurantele, barurile și muzeele din regiune au fost închise.

Felix Damian, corespondent TVR în Spania: „Străzile sunt aproape goale aici la Madrid, unde starea de urgență va dura cel puțin 15 zile, timp în care guvernul va avea puterea să limiteze circulația, să folosească bunuri private și să controleze consumul”.

UPDATE

Ambasada României în Spania a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, suspendarea pe o perioadă nedeterminată, începând de luni, 16 martie, a serviciilor consulare care presupun prezenţa publicului în sediile oficiilor consulare româneşti de pe teritoriul Spaniei.

Potrivit ambasadei, anunţul vine ca urmare a măsurilor adoptate de către autorităţile spaniole în contextul evoluţiei epidemiei COVID-19 şi în scopul protejării cetăţenilor români.

Programările obţinute pentru perioada următoare vor fi anulate. Un mesaj în acest sens va fi transmis fiecărui utilizator în parte pe adresa de e-mail utilizată la crearea contului pe www.econsulat.ro.

Întreg personalul consular rămâne la dispoziţia cetăţenilor români pentru acordarea de asistenţă consulară în situaţii deosebite sau care prezintă un caracter urgent, temeinic justificate, determinate de necesităţi deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autorităţile locale în contextul pandemiei etc.).

Imediat ce activitatea cu publicul va fi reluată, oficiile consulare vor proceda la reprogramarea tuturor solicitanţilor ale căror programări iniţiale au fost anulate.

Depăşirea cu succes a acestei situaţii extraordinare depinde şi de buna cooperare dintre ambasadă, oficiile consulare şi cetăţeni, potrivit sursei citate.

Informaţii privind serviciile consulare, precum şi numerele de telefon la care cetăţenii români pot primi asistenţă consulară pot fi găsite la adresa: http://madrid.mae.ro/node/756 

UPDATE

Poliţia Municipală din capitala Spaniei, Madrid, a trebuit să recurgă sâmbătă la drone echipate cu portavoci pentru a-i convinge pe oamenii care se plimbau pe străzi să intre în casă şi să se autoizoleze pentru a evita noi îmbolnăviri cu coronavirus, relatează EFE.

Autorităţile spaniole au restrâns în urmă cu câteva zile accesul la clădiri şi alte spaţii publice pentru a evita mulţimile mari de oameni care favorizează pandemia, făcând apeluri constante la populaţie să evite călătoriile şi să rămână în locuinţe, mai ales în regiunea Madridului, cea mai afectată de criza sanitară din Spania.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră