Pacienții cu noul coronavirus păstrează până la 37 de zile agentul patogen în tractul lor respirator, se arată într-un nou studiu, care afirmă că oamenii rămân infectați cu Covid 19 vreme de câteva săptămâni din momentul în care au fost infestați, potrivit Bloomberg.
Prestigioasa publicație medicală britanică Lancet, una dintre cele mai vechi și prestigioase din lume, a publicat un studiu realizat de cercetători chinezi care au analizat noul coronavirus.
Virus prezent la supravieţuitori, dar şi în cadavre
Medicii chinezi au observat că structura genetică a coronavirusului (ARN) se mai afla în probele recoltate de la pacienți multă vreme, în medie 20 de zile, de la momentul infectării.
Studiul arată că au fost prelucrate datele de la pacienții supraviețuitori, ca și de la cei care au murit, iar coronavirusul era prezent în medie 20 de zile.
S-au găsit însă probe la pacienți supraviețuitori care arătau că și după 37 de zile virusul mai exista în organism. În cazul celor care au murit la 5-6 săptămâni de la momentul infectării, virusul se mai afla în cadavru.
Se complică lupta
În opinia cercetătorilor, aceasta ar fi una dintre explicațiile pentru care este dificil de combătut pandemia Covid-19.
Descoperirea „are implicații importante atât pentru deciziile de izolare a unui pacient, cât și pentru medici, în administrarea tratamentului antiviral”, a declarat Fei Zhou, de la Academia de științe medicale din China în studiul citat.
În prezent, autoritățile din țările afectate de pandemie recomandă izolarea pacienților contaminați vreme de 14 zile de la data la care au intrat în contact cu o persoană infectată.
Însă, dacă oamenii continuă să transmită virusul și mai multe săptămâni după ce le-au dispărut simptomele, pare limpede că propagarea Covid-19 continuă și după ce ies din carantină.
Prin comparație, doar o treime dintre pacienții contaminați cu SARS au mai fost purtători în tractul respirator ai agentului patogen vreme de patru săptămâni, arată studiul.
Cercetătorii au analizat dosarele și testele de laborator de la 191 de oameni care au fost tratați de Covid-19 în spitalele din Jinyintan și Wuhan, inclusiv de la 54 de pacienți care au murit din cauza infecției.
Aceeași cercetare a urmărit și explicații pentru faptul că mor în special oameni în vârstă sau cei care au și alte boli cronice. În această privință, într-un clasament al comorbidităților se află bolile cardiace, diabetul și hipertensiunea arterială.
Se multiplică rapid
Unul dintre motive ar putea fi faptul că acest nou coronavirus, odată instalat la nivelul țesuturilor plămânului, se multiplică rapid și se hrănește cu oxigenul din sânge. De aceea dificultățile în respirație reprezintă una dintre simptomele după care este recunoscută boala.
Pandemia de coronavirus afectează 118 țări de pe toate continentele și peste 120.000 de oameni, dintre care peste 4.000 au murit.
Prima persoană infectată cu Covid-19 ar fi intrat în contact cu virusul pe 17 noiembrie, apreciază acum specialiştii chinezi.
Medicii chinezi au înţeles că se confruntă cu un tip nou de coronavirus abia la finalul lunii decembrie. Oamenii de ştiinţă încearcă să determine cu exactitate aşa-numitul „pacient zero”.
"Pacientul zero" în China
Prima persoană infectată cu noul tip de coronavirus s-ar fi infectat pe 17 noiembrie, potrivit datelor Guvernului de la Beijing, citate de South China Morning Post. Cu toate acestea, nu e suficient de clar dacă această persoană poate fi considerată „pacientul zero”.
Potrivit datelor guvernamentale, este vorba despre o persoană în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei, unde au fost raportate primele cazuri de Covid-19.
Autorităţile chineze au identificat până acum cel puţin 266 de persoane infectate anul trecut.
Pe 27 decembrie, Zhang Jixian, un medic din Hubei, a anunţat autorităţile sanitare că boala este provocată de noul tip de coronavirus. Până la acea dată, peste 180 de persoane fuseseră deja infectate, însă nu toate erau în evidenţa medicilor.
Oamenii de ştiinţă încearcă acum să identifice aşa-numitul „pacient zero”. Identificarea acestuia i-ar putea ajuta la descoperirea sursei coronavirusului, despre care se crede în prezent că ar fi fost transmis la om de la un animal sălbatic.