Spotify e acuzat că promovează melodii conspiraționiste și anti-vaccin în recomandările de conținut generate automat

13 Feb 2022
Spotify e acuzat că promovează melodii conspiraționiste și anti-vaccin în recomandările de conținut generate automat

Se pare că Spotify promovează melodii conspiraționiste și anti-vaccin pe unele playlist-uri generate automat, susține ziarul britanic The Guardian.

 

Cântecele care susțin că Covid-19 este o invenție sau descriu vaccinurile ca „otrăvuri” ar fi promovate în mod activ utilizatorilor Spotify în playlist-urile generate de motorul său de recomandare de conținut. Piesele de pe cel mai mare serviciu de streaming muzical din lume încurajează în mod explicit oamenii să nu se vaccineze și spun că cei care o fac sunt „sclavi”, „oi” și victime ale Satanei. Altele fac apel la revoltă îndemnând ascultătorii să „lupte pentru viața lor”.

„Au păcălit întreaga lume cu testarea PCR. Poliția de gândire patrulează. Nu vezi ce se întâmplă?” spun versurile unei melodii, adăugând: „Totul se termină odată ce oamenii s-au ridicat”.

Spotify a eliminat în acest weekend câteva dintre melodiile semnalate de către Observer, despre care a spus că au încălcat regulile care interzic conținutul care promovează „conținut periculos, fals sau înșelător despre Covid-19”, care poate reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică.

Înainte de a fi eliminate, melodiile puteau fi găsite însă cu ușurință folosind cuvinte cheie prin instrumentul de căutare Spotify. Dar au fost promovate activ și utilizatorilor care își exprimau interesul pentru melodii similare prin playlist-uri generate automat.

Printre artiștii al căror conținut a fost recomandat utilizatorilor s-a numărat Edward Freeman, un rapper cunoscut sub numele de Remeece, care a aparut în presa din Marea Britanie după ce a făcut turnee în școli și le-a cântat  elevilor imnul anti-vaccin Don't Tek Di Vaccine, în afara porților școlii. Versurile melodiei spun în mod repetat „nu lua porcăria asta” și descriu vaccinul drept „otravă”.

 

Spotify, care are peste 180 de milioane de utilizatori, s-a confruntat recent cu critici din cauza relației sale cu podcasterul Joe Rogan cu care are un contract exclusiv de 100 de milioane de dolari. 

Mai mulți artiști, printre care Neil Young și Joni Mitchell, au cerut ca conținutul lor să fie eliminat de pe Spotify în semn de protest față de presupusul rol al lui Rogan în răspândirea dezinformării despre Covid-19, iar 270 de medici, oameni de știință, profesioniști din domeniul sănătății și profesori din SUA au scris platformei numind-l pe Rogan „o amenințare pentru sănătate publică” pentru difuzarea ideologiei anti-vaccin.

Printre invitații de pe podcastul său, The Joe Rogan Experience, a fost Robert Malone, un cercetător controversat în boli infecțioase care a fost implicat în dezvoltarea tehnologiei vaccinului ARNm dar a fost criticat pentru răspândirea dezinformării despre vaccin.

Ca răspuns la această critică, Spotify a șters mai multe episoade și a publicat noi reguli care le-au spus celor care încarcă conținut să evite să pretindă că Covid-19 este o farsă și să răspândească dezinformări anti-vaccin. Cu toate acestea, melodiile anti-vaccin, care conțin versuri în unele cazuri mult mai extreme decât acele podcasturi, nu au inclus un avertisment de conținut deși multe dintre melodii aveau titluri care conțin cuvinte cheie precum „vaccin” și „mască”, ceea ce sugerează că Spotify ar fi ușor să le găsească dacă ar dori.

Imran Ahmed, directorul executiv al Center for Countering Digital Hate, un grup care monitorizează dezinformarea și conținutul dăunător online, a declarat că materialul identificat conține „dezinformații neștiințifice, care se dovedesc false”, care încurajează ascultătorii să refuze vaccinurile care ar putea salva vieți.

El a spus: „Spotify nu doar găzduiește și profită de pe urma dezinformării periculoase, algoritmul său conectează în mod proactiv elemente disparate de dezinformare periculoasă și apoi le oferă ascultătorilor.

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră