Scandalul Spotify: Joe Rogan sau America cu voce tare

04 Feb 2022
Scandalul Spotify: Joe Rogan sau America cu voce tare

Foarte popular în Statele Unite, vedetă de talk-show, umorist și comentator de lupte, Joe Rogan pretinde libertate totală de exprimare. La bine și la rău.

 

America iubește coloșii cu mușchi. De asemenea, gustă impertinența și iubește personajele care se joacă pe dualitatea dintre corp și minte. Joe Rogan este de acest calibru. Campion de taekwondo de scurtă durată în tinerețe, bărbatul tatuat, acum în vârstă de 54 de ani, este bine cunoscut în Statele Unite pentru că a fost un comentator remarcat al meciurilor de lupte, transformat timp de cincisprezece ani în actor de comedie și apoi animator și podcaster. Cel mai popular al platformei Spotify, gigantul muzical online. Cea care l-a făcut să fie acuzat încă de la jumătatea lunii ianuarie că a jucat jocul antivacciniștilor și al dezinformării în fața pandemiei de Covid-19.

Pentru publicul său, aproximativ 11 milioane de ascultători per episod al podcastului său, The Joe Rogan experience, caracterul provocator și insolent al gazdei este tocmai motivul succesului său. Difuzată în medie de două până la patru ori pe săptămână, emisiunea prezintă o discuție liberă, semiimprovizată, care durează mai mult de două ore între Joe Rogan și oaspetele său al zilei. Veteranul profesionist primește într-un cadru sobru: o perdea de catifea în spatele vedetelor, un logo luminescent în fundal. Până în septembrie 2020, în spatele gazdei se întindea un steag american. Atmosfera confortabilă este propice pentru mărturisiri, discuții sincere, fără tabuuri, fără falsă pudoare și fără cenzura înjurăturilor care se petrece peste tot în Statele Unite. Ocazional se bea whisky în timp ce se discută despre cariere și accidente de viață, speranțe, dependențe, politică. Subiectele obișnuite ale unui talk-show american.


Un talk show popular


La prima vedere este greu să deosebești "The Joe Rogan Experience" de orice alt tip de interviu cu care ne-am obișnuit la televiziunea americană, cu excepția caracterului său de podcast, a lungimii și a tonului politic incorect al episodului. În cea mai mare parte, oaspeții care s-au succedat din 2009 formează un cortegiu așteptat de actori (Kevin Hart, Robert Downey Jr.), muzicieni (Kanye West, Miley Cyrus), politicieni (Bernie Sanders) și diverse personalități (Edward Snowden, Mike Tyson…). Inclusiv un număr foarte mare de sportivi și luptători. Vedete care, implicate în derapajele adesea caustice ale gazdei, creează în mod regulat polemică, cum a facut Elon Musk, care a fumat – sau s-a prefăcut că fumează, potrivit acestuia – un joint în direct, în septembrie 2018.

Printre cei peste 1.700 de oaspeți primiți în doisprezece ani - 88% bărbați - există, totuși, profiluri mai puțin consensuale. Conspiraționistul de extremă-dreapta Alex Jones a mers în fața lui Joe Rogan, precum și a mai multor persoane sceptice față de vaccin, chiar și în mod deschis anti-vax, persoane care s-au opus măsurilor de sănătate pentru lupta împotriva Covid-19. O modalitate de diseminare a dezinformării despre epidemie către un public larg, la care s-ar mai adăuga, potrivit cântăreței India.Arie, remarci îndoielnice făcute pe „chestiunea rasială”. Un set care a stârnit furtună de câteva zile, de la anunțul de către muzicianul Neil Young a retragerii catalogului său de pe Spotify. „Pot avea Rogan sau Young. Nu ambele”, a spus cântărețul, revoltat să vadă podcastul fostului sportiv prosperând pe platformă.

Alți artiști s-au alăturat mișcării de atunci. Joni Mitchell, Bruce Springsteen, precum și foștii camarazi ai lui Neil Young din grupul pe care l-au format în anii 1970: David Crosby, Stephen Stills și Graham Nash,... Nu este suficient pentru a impresiona vedeta.

Vreau să discut cu oameni care au opinii diferite. Nu mă interesează să vorbesc cu oameni care au toți aceeași perspectivă”, s-a apărat Joe Rogan pe platforma Instagram lunea trecută.

Aratându-și uimirea față de ideea de a avea brusc „responsabilități” față de publicul său, a promis totusi să încerce încerca să canalizeze mai bine „opiniile controversate”. Si a continuat să fie difuzat pe Spotify, cu care a semnat un contract exclusiv de 100 de milioane de dolari în 2020.

Lui Joe Rogan nu-i place să se supună. După cum a povestit în mai multe interviuri, teama de eșec, de a fi un învins („un loser”) l-a bântuit încă din copilărie. „Am fost îngrozit să fiu un prost, complet speriat de a fi persoana căreia oamenii o să-i spună: „Oh, uită-te la nenorocitul ăsta”, a spus el, mărturisind astfel în 2015, într-un interviu acordat revistei americane Rolling Stones. Un comportament inspirat de una dintre rarele amintiri ale tatălui său, un polițist descris ca fiind violent. „Când aveam cinci ani, m-am certat cu unul dintre verii mei – l-am lovit cu pumnul în față pentru că a fost prost – iar mama lui a strigat la părinții mei: „Fiul tău este un prost”. Mi-a lovit copilul în față!”, și-a amintit Joe Rogan. „Tatăl meu a venit să mă vadă și i-am spus ce s-a întâmplat. El a spus: „Ai plâns?” I-am spus că nu. Și a spus: „Ei bine, să nu plângi niciodată.” Lecția l-a întărit. I-a oferit și energia nestăpânită care l-a împins de la o carieră la alta, după cum va explica mai târziu.

Astăzi, vedeta nu pretinde că aparține unui partid politic. Ateu, pro-arme de foc, pentru legalizarea canabisului precum și pentru deschiderea căsătoriei cuplurilor homosexuale, pro-venit universal și universitatea liberă Joe Rogan ar fi „nici de dreapta, nici de stânga”, conform expresiei consacrate. Chiar dacă s-ar fi descris măcar o dată drept „aproape socialist”, potrivit revistei americane The Atlantic, care a observat în 2019 caracterul eminamente misogin al umorului său. Și obsesia arătată față de fosta candidată democrată la președinție Hillary Clinton, în emisiunea sa Strange Times, difuzată în 2018 pe Netflix. Apropiat, însă, de ideile libertariene, s-ar fi gândit să-l susțină pe Bernie Sanders, pe care l-a primit în podcastul său în 2019, înaintea primarelor democraților americani.

Un an mai târziu, prezentatorul – care a deplâns în trecut demonizarea la care este supusă dreapta americană – cochetează, pe de altă parte, cu teoriile conspirației difuzate de rețelele pro-Trump. El sugerează astfel că „agenți provocatori” FBI ar fi putut fi prezenți printre demonstranți pentru a provoca atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. „Este ceva ce guvernele au făcut întotdeauna”, a asigurat Joe Rogan în podcastul său, în decembrie 2021. O poziție care, adăugată la remarcile făcute cu privire la pandemie și vaccinuri, dar și la ieșirile transfobe și anti-woke, a participat la scandalul în jurul podcasturilor sale.

Ca răspuns la controversă, Spotify a dezvăluit o serie de măsuri menite să liniștească criticii care au fost iritați de prezența unor programe problematice pe platformă. Podcast-urile în cauză vor avea link-uri către pagini științifice menite să contextualizeze conținutul ascultat. Pe lângă „The Joe Rogan experience”, Spotify mai găzduiește un program găzduit de Lutz Bachmann, fondatorul mișcării de extremă dreapta Pegida, sau un podcast al britanicului Carl Benjamin, fost candidat al partidului eurosceptic Ukip exclus de pe Youtube și Twitter pentru că a declaratiilor rasiste. Programe care vor rămâne pe platformă.

„Încercăm să găsim un echilibru între expresia creativă și siguranța utilizatorilor noștri”, a declarat Daniel Ek, director și fondator Spotify, miercuri. Platforma cu 406 milioane de membri, inclusiv 180 de milioane de abonați plătitori, se confruntă în ultimele zile cu unele turbulențe pe bursă, deși conducerea a refuzat să vadă vreo legătură cu controversa legată de podcast-ul lui Joe Rogan.

„Ceea ce a creat este atât de puternic încât nu se teme să fie „anulat”, a declarat Andrew Dice Clay, un prieten apropiat al animatorului, pentru New York Times anul trecut. El este prea bun.”

Joe Rogan îi poate mulțumi lui Neil Young pentru publicitate suplimentară.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră