Serbia renunță la contractul cu compania miniera anglo-australiană Rio Tinto și distruge visul mașinilor electrice în UE

22 Ian 2022 | scris de M.N.
Serbia renunță la contractul cu compania miniera anglo-australiană Rio Tinto și distruge visul mașinilor electrice în UE

Novak Djokovic a recuperat un serviciu împotriva Australiei. La o săptămână după ce autoritățile din Canberra l-au expulzat pe asul tenisului sârb, Belgradul a renunțat la un proiect de extragere de litiu în valoare de 2,4 miliarde de dolari conducători de gigantul minier anglo-australian Rio Tinto. Decizia pune în joc reputația Serbiei ca destinație de investiții alături de viziunea Europei de asigurare aprovizionare locală cu materiale prime pentru bateriile folosite la vehiculele electrice.

Bătălia pentru mina de litiu Jadar din vestul Serbiei se desfășoară de luni de zile, asociații și comunități de ecologisti verzi plângându-se de potențiala contaminare a râurilor locale. Djokovic sa alăturat protestatarilor într-o postare pe Instagram în decembrie, ridicând miza pentru premierul Ana Brnabic care se confruntă cu alegeri în aprilie. Disputele dintre Serbia și Australia asupra statutului de vaccinare a vedetei împotriva Covid-19 i-au redus și mai mult spațiu de manevră.

Scăderea cu 3% acțiunilor grupului de 120 de miliarde de dolari vineri dimineață pare totuși sau reacție exagerată. Rio ar trebui să poată rezolva lucrurile cu guvernul după alegeri, abordând în timp preocupările locale cu planuri mai riguroase a deșeurilor miniere. Costul pentru Serbia de a lăsa pentru totdeauna cele 2,3 milioane de tone de carbonat de litiu de la Jadar în pământ este probabil prea mare. Rio că proiectul ar aduce o creștere de 4% a economiei țării balcanice.

Totuși, disputa este un eșec pentru șeful executivului de la Rio, Jakob Stausholm, care este disperat să îndepărteze compania de la minereul de fier care are în prezent două treimi din veniturile sale și so îndrepte către metale cupe precumrul, cobaltul și litiul, care sunt esențiale pentru o economie globală decarbonizată. Pe baza prețurilor actuale ale litiului producția anuală estimată a Jadar de 58.000 de tone ar fi generate venituri de 2,2 miliarde de dolari. Aceasta este aproximativ 5% din linia maximă a prognozei pe termen lung a Rio, conform estimărilor analiștilor compilate de Refinitiv.

Compania precum Volkswagen, care investește 30 de miliarde de euro în fabrici pentru a produce baterii pentru vehicule electrice, vor urmări și ele disputa. Chiar dacă Australia și Chile sunt cei mai mari producători de minereu de litiu din lume, companiile chinezești controlează 80% din aprovizionarea cu metalul rafinat. Jadar ar fi slăbit această strânsoare producând suficient pentru a alimenta un milion de mașini pe o valoare de 119 miliarde de euro pentru gigantul auto. Creșterea de șase ori a prețurilor litiului la jumătatea anului 2021 indică o criză serioasă a ofertei.

Contextul stirilor despre Rio Tinto

- Pe 20 ianuarie Serbia a revocat licențe de explorare a litiului pentru Rio Tinto, cedând presiunile protestatarilor ecologisti care se opuneau unei mine propuse de gigantul anglo-australian al resurselor.

- Premierul Ana Brnabic a descris decizia drept „un sfârșit” pentru proiectul de litiu Jadar de 2,4 miliarde de dolari, care ar fi făcut din Rio un top 10 producător de metal, un ingredient important al bateriilor pentru vehicule electrice.

- La capacitate maximă, era de așteptat ca mina să producă 58.000 de tone de carbonat de litiu rafinat pe an pentru baterii, suficient pentru mai mult de un milion de vehicule electrice.

- Rio a spus că este „extrem de îngrijorat” de decizia Serbiei, care vine înaintea alegerilor generale din aprilie și revizuiește temeiul legal.

- Acțiunile Rio listate în Australia au scăzut cu până la 5,1%. Acțiunile sale listate la Londra au scăzut cu 3% la 54,09 lire sterline până la ora 09:00 GMT în 21 ianuarie

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră