Senatorul american Elizabeth Warren cere ca Pentagonul să-l investigheze pe Elon Musk pentru că a refuzat să extindă Starlink în Crimeea

12 Sep 2023
Senatorul american Elizabeth Warren cere ca Pentagonul să-l investigheze pe Elon Musk pentru că a refuzat să extindă Starlink în  Crimeea

Senatorul Elizabeth Warren cere o investigație asupra SpaceX după ce Elon Musk a recunoscut că a blocat extinderea rețelei private de satelit Starlink pentru a împiedica un atac al Ucrainei asupra navelor de război rusești în apropierea coastei Crimeei, scrie Bloomberg

„Congresul trebuie să investigheze ce s-a întâmplat aici și dacă avem instrumente adecvate pentru a ne asigura că politica externă este condusă de guvern și nu de un miliardar”, a spus democratul din Massachusetts, luni, la Capitoliu.

Musk, directorul executiv al SpaceX, este de așteptat să fie printre șefii industriei tehnologice care vor participa miercuri la un summit cu ușile închise cu senatorii la Capitoliu.

Warren, un membru al Comitetului pentru Servicii Armate, a spus că dorește, de asemenea, ca Departamentul Apărării să analizeze relația sa contractuală cu compania.

Președintele Serviciilor Armate Jack Reed, un democrat din Rhode Island, a spus, de asemenea, că este îngrijorat de această problemă, având în vedere că guvernele au controlat în mod tradițional sateliții, iar președinții au decis ce să facă cu aceștia.

El a spus că au existat evoluții foarte pozitive cu SpaceX care reduce costul accesului la spațiu, inclusiv pentru lansările de securitate națională, „dar nu poate fi ultimul cuvânt când vine vorba de securitate națională”, a spus el despre Musk.

Departamentul Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii luni seara.

Musk a postat pe X, rețeaua sa de socializare cunoscută anterior ca Twitter, pe 7 septembrie, despre decizia sa, după ce o versiune a poveștii a apărut într-o nouă biografie a lui Musk de Walter Isaacson.

„A existat o cerere de urgență din partea autorităților guvernamentale de a activa Starlink până la Sevastopol”, a spus Musk. „Intenția evidentă este aceea de a scufunda la ancoră cea mai mare parte a flotei ruse. Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi în mod explicit complice la un act major de război și escaladare a conflictului.”

Musk și-a exprimat ulterior sprijinul pentru SUA: „Sunt cetățean al Statelor Unite și am doar acest pașaport. Indiferent ce s-ar întâmpla, voi lupta pentru și voi muri în America. Congresul Statelor Unite nu a declarat război Rusiei. Dacă cineva este trădător, sunt cei care mă numesc așa.”

Deși SpaceX a câștigat contracte cu Pentagonul pentru lansarea sateliților spion, nu avea contracte de apărare pentru utilizarea Starlink în Ucraina în momentul în care liderii țării au cerut lui Musk să-și extindă acoperirea pentru un atac asupra navelor de război rusești. Mai recent, Departamentul Apărării a început să plătească sume nedezvăluite pentru a sprijini utilizarea Starlink în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră