"Cum de am ajuns eu în acest război?”: Elon Musk a ordonat în secret să închidă Starlink lângă coasta Crimeei pentru a împiedica un atac ucrainean asupra flotei navale ruse

07 Sep 2023
"Cum de am ajuns eu în acest război?”: Elon Musk a ordonat în secret să închidă Starlink lângă coasta Crimeei pentru a împiedica un atac ucrainean asupra flotei navale ruse

Anul trecut, Elon Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a companiei sale de lângă coasta Crimeei pentru a întrerupe un atac ucrainean asupra flotei navale ruse, potrivit unui fragment din noua biografie a excentricului miliardar scrisă de Walter Isaacson, intitulată „Elon Musk.", scrie CNN

Pe măsură ce dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibili s-au apropiat de flota rusă, acestea „și-au pierdut conexiunea și au ajuns inofensiv la țărm”, scrie Isaacson.

Decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliții, a fost determinată de o teamă acută că Rusia va răspunde cu arme nucleare unui atac ucrainean asupra Crimeei, o teamă condusă de conversațiile lui Musk cu înalți oficiali ruși, potrivit lui Isaacson, a cărui nouă carte urmează să fie lansată pe 12 septembrie.

Îngrijorările lui Musk cu privire la un „mini-Pearl Harbor”, așa cum a spus el, nu s-au împlinit în Crimeea. Dar episodul dezvăluie poziția unică în care s-a aflat Musk în timpul războiului din Ucraina. Indiferent dacă intenționa sau nu, el devenise un intermediar de putere pe care oficialii americani nu l-au putut ignora.

Noua carte a lui Isaacson, autorul biografiilor apreciate ale lui Steve Jobs și Albert Einstein, oferă noi perspective despre Musk și despre cum teama lui existențială de a declanșa un război mai larg l-a determinat să respingă cererile ucrainene pentru sisteme Starlink pe care le-ar putea folosi pentru a ataca rușii.

După ce Rusia a perturbat sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia sa pe scară largă în februarie 2022, Musk a fost de acord să ofere Ucrainei milioane de dolari de terminale de satelit Starlink produse de SpaceX, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei. Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și internet au fost distruse, terminalele Starlink au permis Ucrainei să lupte și să rămână conectată.

Dar odată ce Ucraina a început să folosească terminalele Starlink pentru atacuri ofensive împotriva Rusiei, Musk a început să pună la îndoială această decizie.

„Cum am ajuns eu în acest război?” îl întreabă Musk pe Isaacson. „Starlink nu a fost menit să fie implicat în războaie. A fost astfel încât oamenii să poată viziona Netflix și să se relaxeze și să intre online pentru școală și să facă lucruri bune pașnice, nu lovituri cu drone.”

Musk a vorbit după aceea la telefon cu consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, președintele șefilor comune, generalul Mark Milley și ambasadorul Rusiei în SUA, pentru a aborda anxietățile de la Washington, DC, la Moscova, scrie Isaacson.

Între timp, Mykhailo Fedorov, un viceprim-ministru al Ucrainei, i-a cerut lui Musk să restabilească conectivitatea pentru dronele submarine, spunându-i lui Musk despre capacitățile lor într-un mesaj text, potrivit Isaacson. „Vreau doar ca tu – persoana care schimbă lumea prin tehnologie – să știi asta”, i-a spus Fedorov lui Musk.

Musk, CEO-ul producătorului de mașini electrice Tesla și al companiei private de explorare spațială SpaceX, i-a răspuns că a fost impresionat de designul dronelor submarine, dar că nu va reactiva acoperirea prin satelit pentru Crimeea, deoarece Ucraina „acum merge prea departe și invită la o înfrângere strategică”, potrivit Isaacson.

Teritoriul neexplorat în care se aflau oficialii ucraineni și americani – bazându-se pe bunăvoința unui miliardar imprevizibil pentru comunicațiile pe câmpul de luptă – a dus, de asemenea, toamna trecută, la o confruntare cu privire la cine va plăti pentru terminalele Starlink.

SpaceX a cheltuit zeci de milioane din banii proprii pentru a trimite echipamentele prin satelit în Ucraina, potrivit lui Musk. Și compania a spus Pentagonului că nu vor continua să plătească factura pentru echipamentul satelit.

După relatarile din presă, Musk si-a apoi schimbat pozitia, postând pe Twitter „la naiba cu asta... vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei”.

Gwynne Shotwell, președintele lui Musk la SpaceX, a vorbit limpede despre schimbarea lui Musk, potrivit Isaacson.

„Pentagonul avea un cec de 145 de milioane de dolari gata de înmânat, la propriu”, a spus Isaacson, citează Shotwell. „Apoi Elon a cedat în fața prostiilor de pe Twitter și în fața celor care îl urau de la Pentagon și care au scurs povestea.”

Dar SpaceX a reușit în cele din urmă să încheie un acord cu guvernele SUA și europene pentru a plăti pentru alte 100.000 de antene satelit noi Ucrainei la începutul anului 2023, potrivit Isaacson.

Importanța Starlink în război nu a scăzut.

Săptămâna trecută, SUA și aliații săi „Five Eyes” au acuzat hackerii ruși că vizează comunicațiile comandanților ucraineni pe câmpul de luptă. Codul rău intenționat al rușilor a fost conceput pentru a intercepta datele trimise către sateliții Starlink, susțin ucrainenii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră