Musk neagă dezactivarea Starlink: „Sateliții nu erau activi; a existat o cerere de urgență din partea autorităților de îi activa cu intenția de a scufunda la ancoră cea mai mare parte a flotei ruse.”

08 Sep 2023
Musk neagă dezactivarea Starlink: „Sateliții nu erau activi; a existat o cerere de urgență din partea autorităților de îi activa cu intenția de a scufunda la ancoră cea mai mare parte a flotei ruse.”

Elon Musk a negat că a oprit internetul prin satelit Starlink și a cerut un armistițiu imediat între Rusia și Ucraina, scrie RFI

Serviciul de internet prin satelit Starlink, operat de compania SpaceX, deținută de Musk, a fost desfășurat în Ucraina la scurt timp după ce a fost invadat de Rusia în februarie 2022.

Miliardarul de 52 de ani, născut în Africa de Sud, a fost acuzat că și-a instruit în secret inginerii să dezactiveze rețeaua de comunicații în timpul unei ofensive majore ucrainene, dar Musk a negat acuzațiile pe Twitter

„Regiunile Starlink în cauză nu erau active. SpaceX nu a dezactivat nimic”, a scris el. 

"A existat o solicitare de urgență din partea autorităților guvernamentale de a activa Starlink până la Sevastopol. Intenția evidentă este aceea de a scufunda la ancoră cea mai mare parte a flotei ruse.

"Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi în mod explicit complice la un act major de război și escaladare a conflictului" a mai scris Musk

Orașul Sevastopol este baza Flotei Ruse de la Marea Neagră din peninsula Crimeea, care a fost anexată de Moscova în 2014.

„Ambele părți ar trebui să fie de acord cu un armistițiu. În fiecare zi care trece, mai mulți tineri ucraineni și ruși mor pentru a câștiga și a pierde mici bucăți de pământ, cu granițele care abia se schimbă. Acest lucru nu merită viața lor.”

Terminalele prin satelit donate de compania SpaceX detinuta de Musk, precum și guvernul SUA și donatorii privați, au devenit vitale pentru comunicațiile militare ucrainene.

Musk a postat ca răspuns la un fragment publicat dintr-o viitoare biografie a magnatului tehnologiei scrisă de către Walter Isaacson.

În fragmentul publicat joi de The Washington Post, Isaacson a scris că, în septembrie anul trecut, „Armata ucraineană încerca un atac ascuns asupra flotei navale ruse cu sediul la Sevastopol, în Crimeea, trimițând șase submarine mici drone pline cu explozibili folosind Starlink pentru a-i ghida către țintă.”

Musk „a vorbit cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite... (care) îi spusese în mod explicit că un atac ucrainean asupra Crimeei va duce la un răspuns nuclear”, a scris Isaacson.

Musk "le-a spus în secret inginerilor săi să oprească acoperirea pe o rază de 100 de kilometri de coasta Crimeei. Drept urmare, când submarinele ucrainene cu drone s-au apropiat de flota rusă din Sevastopol, acestea și-au pierdut conectivitatea și au ajuns la țărm inofensiv", potrivit lui Isaacson.

Fostul președinte al Rusiei și oficial înalt de securitate Dmitri Medvedev, ca răspuns la detalierea incidentului de către Isaacson, l-a lăudat pe Musk.

„(Musk) era îngrijorat de un atac nuclear de represalii”, a postat Medvedev joi X.

"Dacă ceea ce a scris Isaacson în cartea sa este adevărat, atunci se pare că Musk este ultima minte sănătoasă din America de Nord. Sau, cel puțin, în America neutră din punct de vedere al genului, el este cel care are "testicule".

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră