Sunt 75 de ani la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz și ca în fiecare an, Televiziunea Româna își amintește. 6 milioane de evrei au fost exterminați în al Doilea Război Mondial. Sigur cifrele nu sunt nici astăzi foarte clare dar se preconizează ca pe teritoriul României au fost uciși peste 380 000 de evrei.
Ceremonii comemorative se vor desfăşura sub patronajul preşedintelui polonez, Andrzej Duda, la care vor participa oficialităţi din mai multe state, supravieţuitori ai Holocaustului şi membri ai asociaţiilor evreieşti.
Printre participanţi se numără şi premierul Ludovic Orban, care va fi prezent la ceremonii şi la marşul comemorativ organizat cu acest prilej, la depunerea de candele şi la tributul adus victimelor fascismului la Monumentul Internaţional de la Birkenau.
Şi tot astăzi, la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis va decora organizaţii şi supravieţuitori rromi ai Holocaustului cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi a împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau.
Exterminarea devenise atunci o politică de stat în Germania unde nația trebuia purificata de elemente inferioare, așa cum erau numiți evreii.
Și în România sunt zone cheie în care s-a vărsat sânge, iar noi mergem prin câteva dintre marile orașe să stăm de vorba cu colegii noștri.
Adevarul îl vom desluși alături de istorici i chiar de evrei care știu povești de de la înaintașii lor. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului ne aduce împreună într-o discuție sensibilă care vrem sa clarifice bucăți de istorie încă în ceață pentru unii.
Mii de oameni s-au adunat la Auschwitz, în Polonia, unde vor avea loc ceremoniile dedicate eliberării supraviețuitorilor din lagărul nazist.