A murit nazistul Oskar Gröning. "Contabilul de la Auschwitz" n-a mai apucat să ajungă la închisoare

13 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
A murit nazistul Oskar Gröning. "Contabilul de la Auschwitz" n-a mai apucat să ajungă la închisoare

Atunci când judecata nu vine la timp, şansele ca vinovaţii de crime şi orori să scape fără a afla ce înseamnă privarea de libertate sunt mari.

"Contabilul de la Auschwitz", aşa cum a fost supranumit Oskar Gröning, nazistul condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la uciderea a 300.000 de evrei, a murit. Avea 96 de ani şi nu a apucat să petreacă nici măcar o zi în spatele gratiilor.

Un purtător de cuvânt al Parchetului din Hanovra a declarat că a fost informat în legătură cu decesul lui Oskar Gröning de către avocatul acestuia, scrie Europe1.

Cotidianul regional german Hannoversche Allgemeine Zeitung şi ulterior postul de radio-televiziune public NDR au anunţat decesul, citându-l pe avocat. Potrivit revistei Der Spiegel, bătrânul nazist ar fi murit vineri, la spital.

Bărbatul şi-a primit sentinţa în 2015, dar a invocat numeroase probleme medicale şi a făcut apeluri la clemenţă ca să stea departe de închisoare.

CITIŢI ŞI: MĂRTURIA TERIFIANTĂ a unei femei originare din România în procesul ”contabilului de la Auschwitz”

Oskar Gröning face parte din ultimul "lot" de nazişti care trebuie să dea socoteală pentru faptele lor în faţa instanţelor, la peste 70 de ani de la sfârşitul Celui De-al Doilea Război Mondial. La procesul din 2015, de la tribunalul din Luneburg, nazistul a invocat o greşeală morală şi a cerut iertare victimelor Holocaustului, reprezentate de 70 de părţi civile venite din întreaga lume la proces.

Înainte de a fi deferit justiţiei, fostul voluntar în Waffen SS a povestit ce a făcut el la Auschwitz, unul dintre cele mai importante lagăre de concentrare construite în Polonia ocupată de nazişti, unde a lucrat între 1942 şi 1944. Spre deosebire de alţi nazişti, Oskar Gröning nu a ascuns angajarea sa în Waffen SS în 1941, faptul că la 20 de ani a fost atras de eleganţa uniformei, şi nici devoţiunea cu care îşi făcea munca de contabil la Auschwitz.

Un oficial al Centrului Simon Wiesenthal, care urmăreşte nazişti ca să-i aducă în faţa justiţiei, a spus că este regretabil că fostul membru SS a murit înainte să fie închis.

Oskar Gröning s-a ocupat de înregistrarea banilor şi bunurilor confiscate de la evreii care ajungeau în lagăr. Germanul a recunoscut că a fost martor al ororilor comise acolo, dar a negat că a ucis pe cineva.

Credit foto: web.de

Alte stiri din Externe

Ultima oră