Scholz: „Intrarea Ucrainei în UE ar putea dura foarte mult dar va merita”

17 Iun 2022
Scholz: „Intrarea Ucrainei în UE ar putea dura foarte mult dar va merita”

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că ar putea dura „mult timp” pentru ca Ucraina să adere la UE, dar că efortul „va merita”, deoarece această perspectivă le va da speranță ucrainenilor, a spus el într-un interviu pentru ZDF

Cancelarul Olaf Scholz , care a fost la Kiev cu președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi, a promis Ucrainei că va lucra pentru statutul țării de candidat la UE . 

"În primul rând, înseamnă că speranța pe drumul spre Europa devine foarte concretă pentru cetățeni. Și înseamnă și „mult efort”, a adăugat cancelarul.

"Acesta nu este un drum ușor, ci unul foarte solicitant, care poate dura și foarte mult timp."
"Acum este o chestiune de democratizare a societății, soluționând anumite întrebări despre statul de drept și problema corupției."

Întrebat despre momentul în care Ucraina ar putea spera să devină membră a Uniunii Europene, Scholz a spus că depinde de candidați „cât de repede înaintează”.

"În acest sens, nu este o întrebare la care cineva poate răspunde serios. Dar merită. Acesta este mesajul."
In ceea ce privește livrările de arme, Germania lucrează pentru a se asigura că Ucraina primește statutul de candidat la aderarea la UE, a declarat cancelarul Scholz (SPD) la Kiev.

Scholz a mai precizat că nu este vorba doar despre Ucraina, ci și despre alte țări, precum Balcanii de Vest, „care au primit prima promisiune de aderare în 2003”. Mulți sunt deja foarte avansati, acum trebuie să urmeze „pașii următori foarte concreti”.

 Important că UE „s-a unit și să rămână împreună”
Oriunde este vorba de apartenență, trebuie luate decizii, „trebuie să te pui în fața propriilor cetățeni și să faci schimbări”. Perspectiva este importantă.

Acum sarcina este de a reuni diferitele perspective ale statelor membre UE, a subliniat cancelarul. Pe această bază, deciziile trebuie apoi luate în comun, în așa fel „încât Uniunea Europeană să rămână unită și împreună”.

 Intervievat de radiodifuzorul german Zdf cu ocazia călătoriei sale la Kiev, Scholz a spus că nu poate spune cât timp va dura ca Ucraina să adere la UE. 

„Totuși merită, acesta este mesajul”, a adăugat el. 

„Facem ce este necesar și facem cu grijă”, a spus cancelarul într-un alt interviu, acordat RTL/NTV.

Alte stiri din Externe

Ultima oră