Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac asupra centralei nucleare din Zaporojie

05 Iul 2023
Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac asupra centralei nucleare din Zaporojie

Potrivit Kievului, rușii au plasat explozibili pe acoperișul uzinei. Moscova acuză armata ucraineană că plănuiește un atac împotriva centralei, scrie Le Parisien.

Războiul informațional se declanșează în jurul centralei nucleare din Zaporizhia. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc că plănuiesc un atac asupra locului extrem de sensibil ocupat de la începutul invaziei de către oamenii lui Putin .

Armata ucraineană a avertizat cu privire la „posibila pregătire a unei provocări pe teritoriul centralei Zaporojie în viitorul apropiat”. Ea susține că „obiecte similare cu dispozitivele explozive au fost plasate pe acoperișul exterior al reactoarelor 3 și 4”.

„Detonarea lor nu ar trebui să deterioreze generatoarele, ci să dea impresia unor bombardamente din partea ucraineană”, continuă armata, avertizând că Moscova „va face dezinformări în acest sens”. Mesajul a fost distribuit marți seara de canalul Telegram al EnergoAtom, compania națională de producere a energiei nucleare. Marți seara, președintele Zelensky a acuzat, la rândul său, Rusia că plănuiește „provocări periculoase” la centrala Zaporijie.

„Ucrainenii au văzut că rușii au distrus barajul Kachovka fără prea multe consecințe (…) acum nimic nu pare imposibil”, a scris reporterul Cyrille Amoursky pe Twitter. „Personal, îmi este greu să cred. Dacă amenințarea este atât de gravă, de ce nu evacuează ucrainenii populațiile din jurul uzinei? se întreaba la rândul său Loup Bureau.

Rușii avertizează asupra unui atac iminent

La Moscova, un consilier al gigantului nuclear rus Rosatom, Renat Karchaa, a acuzat Kievul că a pregătit un „atac” asupra centralei. „Astăzi am primit informații pe care sunt autorizat să le dezvălui. Pe 5 iulie, în timpul nopții, în întuneric deplin, armata ucraineană va încerca să atace centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat el la televiziunea rusă. El asigură că Kievul a plănuit să folosească „arme de precizie cu rază lungă de acțiune” și drone.

Căzută în mâinile armatei ruse pe 4 martie 2022, la câteva zile după declanșarea conflictului, cea mai mare centrală electrică din Europa a fost vizată de incendiu și a fost întreruptă de mai multe ori de la rețeaua electrică în timpul războiului. Potrivit Kievului, Rusia a plasat trupe și arme în complexul său.

Distrugerea barajului Kachovka situat în zona de sud ocupată de ruși a stârnit îngrijorări cu privire la durabilitatea bazinului folosit pentru răcirea celor șase reactoare ale centralei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră