Proteste în Noua Zeelandă: Polițiștii acuză manifestanții că aruncă cu excremente umane

21 Feb 2022
Proteste în Noua Zeelandă: Polițiștii acuză manifestanții că aruncă cu excremente umane

Poliția din Noua Zeelandă a acuzat luni protestatarii anti-restricțiii instalați în jurul Camerelor Parlamentului din Wellington că au aruncat excremente umane în forțele de ordine care desfășurau o operațiune înainte de zori pentru a înființa blocaje rutiere în jurul taberei, spune Le Matin.

La două săptămâni de la acțiunea lor, inspirați de „convoaiele pentru libertate” canadiene, protestatarii au continuat să sosească în weekend în ciuda apelurilor din partea poliției care îi îndemna să plece. Numărul de vehicule care blochează străzile din centrul orașului aproape s-a dublat de vineri, ajungând lunii la 800. Pentru a preveni orice extindere ulterioară, aproximativ 300 de polițiști au fost dislocați în noaptea de duminică spre luni pentru a permite instalarea de blocaje de beton pe străzile principale.

Se pedepsește cu 14 ani închisoare


Potrivit poliției, „au fost prezenți un număr mare de protestatari foarte zgomotoși” și au fost efectuate opt arestări. „Șapte polițiști au fost răniți în timpul acestei operațiuni, de la simple zgârieturi până la o rană la gleznă”, a spus într-un comunicat. „Unii au primit și jeturi de excremente umane”. Poliția a spus că va „trage la răspundere ” pe cei responsabili de aceste fapte, subliniind că tentativa de a infecta în mod deliberat pe cineva se pedepsește cu până la 14 ani de închisoare.

Până acum poliția a luat puține măsuri împotriva acestei demonstrații considerând că orice încercare de a folosi forța pentru evacuarea lagărului ar duce la violență. „Se așteaptă ca poliția să folosească bastoane și, eventual, gaze lacrimogene pentru a alunga mulțimea din clădirile Parlamentului ceea ce ar duce probabil la o confruntare îndelungată”, a declarat duminică comisarul Andrew Coster pentru televiziunea TVNZ. Coster a mai spus că a fost în contact cu autoritățile din Ottawa unde poliția a recăpătat controlul în acest weekend după 24 de zile de proteste.

Din ce în ce mai multe cereri


Protestul din Noua Zeelandă a fost inițial anti restricții dar pe măsură ce a câștigat avânt cererile sale au devenit mai numeroase. Unii manifestanți și-au afișat apartenența la extrema dreaptă scandând mesaje împotriva guvernului și a presei. Locuitorii din Wellington au spus că au fost molestați pentru că purtau măști. Premierul Jacinda Ardern a condamnat „hărțuirea” împotriva lor.

„Protestatarii și-au exprimat punctul de vedere, este timpul să plece”, a spus ea presei, susținând că exclude ridicarea restricțiilor anti-Covid sub presiunea protestatarilor.

Noua Zeelandă, care are o populație de cinci milioane, a înregistrat 53 de decese din cauza coronavirusului de la începutul pandemiei. Luni au fost identificate 2.377 de cazuri noi.

sursa: Le Matin

Alte stiri din Externe

Ultima oră