Noua Zeelandă: Un convoi de camioane defilează în jurul Parlamentului pentru a protesta împotriva restricțiilor

08 Feb 2022
Noua Zeelandă: Un convoi de camioane defilează în jurul Parlamentului pentru a protesta împotriva restricțiilor

Prim-ministrul Jacinda Ardern a spus că nu are intenția de a discuta cu protestatarii. Potrivit acesteia, majoritatea neozeelandezilor susțin vaccinarea împotriva Covid-19.

 

Mișcarea este inspirată de cea care paralizează capitala Canadei. În Noua Zeelandă, un convoi de camioane și rulote a blocat străzile din jurul Parlamentului din Wellington marți (8 februarie) pentru a protesta împotriva restricțiilor de sănătate și a vaccinării. Sute de vehicule, împodobite cu mesaje precum „dați-ne înapoi libertatea” și „constrângerea nu este consimțământ” au fost parcate pe străzile din apropierea Parlamentului. Alții au condus prin centrul orașului claxonând. Protestul a rămas pașnic, iar poliția nu a raportat arestări sau incidente majore.

Peste o mie de oameni au ascultat discursurile. Mulți dintre demonstranții de la Wellington purtau steaguri canadiene, cu referire la mișcarea de protest inițiată la Ottawa. Sute de camioane asediează capitala Canadei de mai bine de zece zile, ceea ce l-a determinat pe primarul din Ottawa să ceară ajutor autorităților federale pentru a pune capăt acesteia. Organizatorii convoiului Wellington nu au indicat cât timp intenționează să rămână în oraș.

Guvernul nu vrea să discute

Prim-ministrul Jacinda Ardern a spus că nu are intenția de a vorbi cu cei care au luat parte la operațiune, subliniind că majoritatea neozeelandezilor și-au arătat sprijinul pentru programul de vaccinare al guvernului.

„96% dintre neozeelandezi au fost vaccinați, permițându-ne să trăim cu mai puține restricții astăzi, datorită protecției suplimentare pe care a oferit-o.” a spus Jacinda Ardern Radio Noua Zeelandă

Vaccinarea împotriva Covid-19 este obligatorie pentru persoanele care lucrează în anumite sectoare precum sănătatea, poliția, educația și apărarea. A intrat în vigoare un sistem de permis de sănătate, care impune oamenilor să facă dovada vaccinării pentru a intra în restaurante, a participa la evenimente sportive sau la slujbe religioase. Nu este obligatoriu în transportul public, supermarketuri, școli sau pentru a accesa serviciile de sănătate.

Sursa: France Info

Alte stiri din Externe

Ultima oră