Noua Zeelandă: tabăra de protestatari anti-restricții crește în fața Parlamentului

12 Feb 2022
Noua Zeelandă: tabăra de protestatari anti-restricții crește în fața Parlamentului Galerie foto (2)

Mulțimile de protestatari anti-restricții au crescut în fața parlamentului din Noua Zeelandă vineri, a doua zi după ciocniri violente cu poliția care nu a reușit să disperseze mitingul.

Atmosfera a fost festivă vineri în tabăra improvizată supranumită „Tabăra Libertăţii” (Camp Freedom) de către ocupanţi, cu muzică şi dans, în faţa unui poliţist care privea de departe.

 

122 de persoane arestate


Aceste scene contrastează puternic cu cele de joi, când poliția încercase să evacueze manifestanții, arestând 122 de persoane și folosind spray cu piper.

 

„Poliția va continua să monitorizeze și să limiteze protestul pe terenul parlamentului”, a spus comandantul poliției din Wellington, Corrie Parnell.

„Poliția a identificat o serie de cauze și motivații diferite în rândul protestatarilor, ceea ce face dificilă deschiderea unor linii clare și serioase de comunicare”.



A fost brutal, cu adevărat brutal

Protestatarii au ramas  pe coridoarele parlamentului timp de patru zile într-o mișcare care a început marți, în mare parte inspirată de „Convoaiele libertății” ale camioanelor canadiene din Ottawa.

Terenurile parlamentului au fost declarate închise pentru public dar decizia a fost ignorată, iar numărul protestatarilor a crescut vineri de la aproximativ 250 la aproape 1.500.

Carrie, un protestatar care refuză să-și dea numele de familie, a explicat că mișcarea a fost hotărâtă să-și urmărească obiectivul: încetarea obligației de vaccinare. „Modul în care poliția ne tratează ne-a șocat pe toți ”, a declarat ea pentru AFP. "Ceea ce au făcut ieri a fost mult peste ceea ce s-ar fi putut aștepta oricine. A fost brutal, cu adevărat brutal."

 

Noua Zeelandă impune vaccinarea împotriva Covid-19 pentru persoanele care lucrează în anumite sectoare, cum ar fi sănătatea, aplicarea legii, educația și apărarea. Cei care refuză riscă să fie concediați.

Un certificat de vaccinare trebuie prezentat și în restaurante, evenimente sportive și servicii religioase.

Sursa: RTBF

Alte stiri din Externe

Ultima oră