Premiul Nobel: Patru membri ai Academiei, numiţi pe viaţă, au demisionat

07 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Premiul Nobel: Patru membri ai Academiei, numiţi pe viaţă, au demisionat

Academia suedeză care decernează Premiul Nobel pentru Literatură, a anunţat luni demisia efectivă a patru dintre membrii săi numiţi iniţial pe viaţă, după scandalul #MeToo, care zguduie prestigioasa instituţie, scrie 7sur7.be.

Creată în 1786 după modelul Academiei franceze, Academia suedeză a fost prinsă în vârtejul dezvăluirilor încurajate de mişcarea #MeToo, la finalul anului 2017, şi de atunci caută o cale de a ieşi din acest scandal.

În ultimele săptămâni, şase dintre cei 18 membri ai prestigiosului for, printre care şi secretarul permanent în exerciţiu Sara Danius - calificată drept cea mai ''slabă'' secretară din 1786 şi până în prezent de către unul dintre academicieni - şi-au anunţat demisia. Doi dintre aceştia nu mai participau de ceva vreme la lucrări, iar numărul membrilor activi era de doar zece. Or, potrivit statututului Academiei, cel puţin 12 membri activi din 18 sunt necesari pentru a alege un nou membru.

Regele, patronul instituţiei, a anunţat la 2 mai o modificare a statutului: membrii săi vor putea demisiona şi astfel vor fi înlocuiţi în timpul vieţii.

"Lotta Lotass, Klas Östergren şi Sara Stridsberg au cerut şi obţinut cu efect imediat autorizaţia de a demisiona din Academia suedeză", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Cel de-al patrulea membru, Kerstin Ekman, care s-a retras din 1989 după refuzul Academiei de a condamna în acea perioadă o fatwa, opinie pe teme religioase privind legea islamică, împotriva scriitorului britanic Salman Rushdie, poate de asemenea să demisioneze.

Criza actuală a fost declanşată de mărturiile a 18 femei publicate în cotidianul Dagens Nyheter în noiembrie, în plină campanie #MeToo, care au susţinut că au fost agresate sau hărţuite sexual de francezul Jean-Claude Arnault, soţul academicienei Katarina Frostenson, care şi-a anunţat apoi retragerea.

Regele Suediei, preşedintele onorific al Academiei, a anunţat miercurea trecută o modificare în statutul forului pentru a permite membrilor ei, aleşi până acum pe viaţă, să demisioneze sau să fie înlocuiţi.

Vineri, Academia a anunţat că laureatul Premiului Nobel din 2018 pentru Literatură va fi anunţat anul viitor, în acelaşi timp cu laureatul pentru 2019, o premieră după aproape 70 de ani. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră