Marele perdant al alegerilor de duminică este Partidul Democrat al fostului premier Matteo Renzi. Câștigătoare e formațiunea populistă Mișcarea 5 Stele. Italienii au preferat dreapta și forțele antisistem, dar fără a le oferi o majoritate clară, astfel că perioada de instabilitate politică riscă să se prelungească.
Şeful politic al Mişcării 5 Stele (M5S) din Italia, Luigi Di Maio, a revendicat luni dreptul de a forma un guvern, în contextul în care această formaţiune antisistem a devenit primul partid din Italia după alegerile legislative de duminică. Negocierile pentru formarea unei majorități ar putea dura câteva săptămâni.
Luigi Di Maio a evocat, de asemenea, marile teme care vor trebui să constituie programul de lucru al viitoarei legislaturi: sărăcia, risipa, imigraţia, securitatea sau locurile de muncă.
Fostul premier Matteo Renzi și-a anunțat demisia de la conducerea Partidului Democrat, după înfrângerea "clară" suferită formațiunea de centru-stânga în alegerile de duminică.
Partidele "antisistem" care au cîştigat alegerile legislative din Italia sunt în acelaş timp şi eurosceptice. Ceea ce reprezintă o veste proastă pentru Europa. Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a refuzat să comenteze scrutinul, invocând faptul că rezultatele oficiale nu sunt cunoscute încă. CE are încredere în capacitatea preşedintelui Sergio Mattarella de ”a facilita formarea unui guvern stabil în Italia'', a spus Schinas.
Cotidianul Le Monde consideră rezultatul legislativelor italiene drept “un cataclism”, “cel mai rău scenariu posibil”, un "eşec pentru Europa". De unde şi întrebarea dacă nu cumva Europa are o parte din vină pentru modul în care au votat italienii, mai ales întrucît Italia a fost lăsată în prima linie a fluxului migrator. Chiar dacă Mişcarea 5 stele nu este una visceral opusă imigraţiei, subiectul a dominat campania electorală în Italia şi, după cum scrie Le Monde, "a alimentat discursul Ligii Nordului.
Editorialista Elena Musiani se întreabă, tot în Le Monde, dacă acest rezultat nu înseamnă "eclipsa unei naţiuni". Analista franceză mai constată că Italia apare profund divizată în prezent. Partea de nord, industrializată şi mai bogată a votat cu Liga Nordului, iar partea de sud, confruntată cu un şomaj de masă, a votat cu Mişcarea 5 Stele. Spectrul naţionalismului ameninţă viaţa politică italiană.
Înfiinţată în 2009 ca urmare a respingerii vechii clase politice, M5S a obţinut circa 32 % din sufragii la alegerile legislative de duminică, devenind astfel primul partid al ţării. Coaliţia formată în principal din dreapta (Forza Italia) şi extrema-dreaptă (Liga Nordului) are circa 37% din voturi, din care Ligii Nordului îi revin 18%, în timp ce blocul de stânga a coborât la aproximativ 23%.