Premierul Italiei a decis închiderea școlilor. Decizie politică, în cazul noului coronavirus

05 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Premierul Italiei a decis închiderea școlilor. Decizie politică, în cazul noului coronavirus

Coronavirusul COVID-19 a provocat 107 morţi în Italia de la începutul epidemiei, conform ultimului bilanţ oficial anunţat miercuri seară, ce ridică la 3.089 numărul cazurilor de infectare confirmate în această ţară, a treia din lume cea mai afectată de epidemie, după China şi Coreea de Sud.

Numărul persoanelor spitalizate este de 1.346, dintre care 295 se află la terapie intensivă.

Majoritatea cazurilor de infectare, respectiv 1.497, sunt în regiunea Lombardia, a doua cea mai afectată regiune a Italiei fiind Emilia-Romagna.

Guvernul condus de premierul Giuseppe Conte pregăteşte un decret cu noi măsuri excepţionale de limitare a epidemiei. Pe lângă închiderea temporară a şcolilor şi universităţilor, se preconizează anularea evenimentelor publice, închiderea teatrelor şi cinematografelor etc.

Ministrul italian al Educaţie, Lucia Azzolina, a confirmat închiderea şcolilor şi universităţilor pe tot cuprinsul Italiei începând de joi şi până pe 15 martie.

Închiderea școlilor este o decizie politică, scrie cotidianul La Stampa.

”Toți specialiștii implicați nu au apreciat-o necesară. Se pare că Giuseppe Conte și-a asumat această enormă responsabilitate independent de avizul comitetului tehnico-științific. O sursă apropiată comitetului a confirmat pentru presă că decizia a fost apreciată drept lipsită de dovezi științifice, mai ales că eficiența este limitată, dacă nu e prelungită în timp”.

UPDATE

Ministrul Dezvoltării Economice, Stefano Patuanelli, este izolat la domiciliu. Măsura preventivă a devenit necesară după ce acesta a avut o întrevedere la 25 februarie cu consilierul lombard Alessandro Mattinzoli, care a ieșit pozitiv la testarea de coronavirus. Patuanelli a fost singurul care a avut o întrevedere de peste 15 minute cu acel consilier, scrie La Repubblica.

UPDATE

Singura modalitate de a juca meciurile de fotbal în perioada de activitate a coronavirusului este în spatele ușilor închise, au stabilit autorităţile italiene. Prin urmare, Serie A continuă, dar fără public până în 3 aprilie. Decizia vine după ce partidele care trebuiau să aibă loc în Cupa Italiei în această săptămână au fost amânate.

"Evenimentele sportive și competițiile de orice fel și din orice disciplină ce au loc atât în public, cât și în privat sunt suspendate. Cu toate astea, în municipalitățile din afara celor din Anexa 1 a Decretului Prim-Ministrului de pe 1 martie 2020 și amendamentele acestuia este permis să aibă loc în continuare evenimente și competiții, precum și antrenamente ale atleților în baze de antrenament închise sau în exterior, fără prezența publicului", se arată într-un comunicat oficial citat de Gazzetta dello Sport.

UPDATE

Blue Air reduce capacitatea de zbor în şi dinspre Italia, din luna martie şi până la începutul lunii aprilie 2020, în contextul răspândirii COVID-19 şi al instalării carantinei pentru pasagerii ce călătoresc în şi dinspre mai multe oraşe din Italia, informează operatorul aerian.

"Blue Air se confruntă cu o scădere semnificativă a cererii de zbor pe rutele din Italia, ceea ce ne-a determinat să redimensionăm numărul de curse pe aceste rute. Monitorizăm permanent evoluţia situaţiei şi încercăm să reducem cât mai mult impactul asupra pasagerilor noştri, menţinând operaţiunile la un nivel optim, adaptat nevoilor de călătorie", a declarat Oana Petrescu, CEO Blue Air, într-un comunicat remis AGERPRES.

Pe de altă parte, reprezentanţii operatorului aerian au anunţat că vor continua implementarea, la bordul aeronavelor companiei, a măsurilor suplimentare de siguranţă împotriva răspândirii COVID-19. Este vorba despre verificarea permanentă a funcţionării corecte a sistemelor de filtrare a aerului, dotate cu filtre HEPA, capabile să capteze 99,97% dintre microbii aerieni din aerul filtrat şi dezinfectarea, prin nebulizare, a tuturor aeronavelor, cu substanţe active ce asigură sterilizarea completă a spaţiului în care sunt dispersate. De asemenea, pasagerilor şi echipajelor li se oferă şerveţele cu alcool, necesare pentru dezinfectarea mâinilor, măşti de protecţie şi gel dezinfectant.

"Informăm permanent echipajele şi pasagerii cu privire la modalităţile de prevenţie", se precizează în comunicatul citat.

UPDATE

Impactul economic al acestei epidemii este o îngrijorare la nivel global.

Banca Mondială a anunțat un fond de 12 miliarde de dolari pentru a ajuta țările afectate, iar Rezerva Federală a SUA a scăzut dobânda de referință pentru prima oară de la criza financiară din 2008.

Transporturile și turismul sunt sectoarele care resimt deja efectele epidemiei, pe fondul unui număr tot mai mare de rezervări anulate.

Compania Lufthansa, una dintre cele mai mari din lume, a anunțat că a consemnat la sol 150 de aeronave, adică 20 la sută din întreaga flotă pe fondul numărului redus de pasageri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră