Primul ministru britanic, Boris Johnson, a declarat miercuri că țara sa va implementa până cel târziu la 1 iunie cel mai eficient sistem de testare și urmărire a răspândirii noului coronavirus din lume, transmite Reuters.
Johnson a fost asupru criticat pentru maniera în care a reușit să facă față pandemiei, el însuși fiind contaminat și internat în spital după ce a fost testat pozitiv COVID. În ultimele zile a stârnit valuri de reacții negative după ce a anunțat redeschiderea școlilor de la 1 iunie, lucru care s-ar desfășura fără ca țara sa să fi reușit să depisteze toate focarele de coronavirus.
La începutul lunii mai, premierul a prezentat planul de redeschidere graduală a țării și a economiei, permițând inclusiv elevilor să se reîntoarcă la ore.
Conform declarațiilor din Parlament, Johnson a anunțat că guvernul său va recruta 25.000 de persoane în următoarea lună care se vor ocupa strict de depistarea de noi cazuri și de izolarea contacților. Ei ar avea o capacitate de verificare de 10.000 de noi cazuri în fiecare zi, pe măsură ce țara va ajunge la o capacitate de testare de 200.000 de teste în fiecare zi.
”Suntem extrem de încrezători că vom implementa până la 1 iunie cel mai avansat sistem din lume de testare și depistare a noilor cazuri”, a declarat premierul în fața parlamentarilor.
Autoritățile s-au concentrat pe lărgirea capacității zilnice de testare și chiar au dezvoltat o aplicație ce ar ușura depistarea de noi focare care până în acest moment nu și-a demonstrat utilitatea.
Fiecare țară din lume se confruntă cu noi probleme și noi focare pe măsură ce au trecut la ridicarea restricțiilor, iar singura speranță pentru a permite redeschiderea economică, ar fi un număr foarte mare de teste efectuate în fiecare zi și o capacitate de a dezvolta anchete epidemiologice în cel mai scurt timp posibil.