Guvernul portughez nu va sprijini planul propus de Bruxelles miercuri de reducere a cererii europene de gaze cu 15% pentru a depăși scăderea livrărilor rusești, a declarat secretarul de stat pentru Energie, scrie Le Figaro.
"Portugalia se va opune " acestei măsuri "disproporționate", a declarat Joao Galamba, secretarul de stat pentru Mediu și Energie, într-un interviu pentru cotidianul Publico publicat joi. Propunerea Comisiei „nu este potrivită pentru țările care nu sunt interconectate” la rețeaua de gaze precum Portugalia, a explicat el.
O măsură potențial „obligatorie ”
Portugalia se alătură astfel poziției Spaniei, al cărei ministru pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera, s-a opus acestei propuneri, considerând că nu a fost neapărat „corectă” și „eficientă ”. Comisia Europeană le-a cerut miercuri celor douăzeci și șapte să-și reducă în mod voluntar cererea de gaze în următoarele opt luni, dezvăluind un arsenal de măsuri care ar trebui să permită UE să se confrunte cu o posibilă întrerupere a aprovizionării rusești.
Acest plan, care urmează să fie discutat pe 26 iulie în cadrul unui Consiliu European, prevede în mod specific ca fiecare țară să facă „ tot ce este posibil ” pentru a-și reduce consumul de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023 față de media ultimei cinci ani. În caz de „risc substanțial de deficit grav sau cerere excepțional de mare ”, și în cazul în care eforturile voluntare nu ar fi suficiente, ar putea fi activat și un mecanism de alertă, după consultarea statelor, pentru a stabili „obiective obligatorii ”, care ar face acest obiectiv de 15% „obligatoriu ”.
„Folosim gazul din absolută necesitate”, a spus Joao Galamba, adăugând că această măsură ar fi dificil de implementat în Portugalia, deoarece țara a fost nevoită „să-și mărească foarte mult consumul de gaz din cauza secetei” restante în acest an.