Spania se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze dorită de Bruxelles: "Ne vom opune impunerii obligației"

21 Iul 2022
Spania se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze dorită de Bruxelles: "Ne vom opune impunerii obligației"

Guvernul spaniol a anunțat că se va opune unei măsuri care nu este nici „echitabilă”, nici „eficientă”, spune BFMTV.

Guvernul spaniol a declarat că se opune miercuri reducerii cu cel puţin 15% a consumului de gaze dorită de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, considerând că această măsură nu este neapărat „echitabilă” şi nici „eficientă”.

„Spania nu sprijină această propunere”, a declarat ministrul pentru tranziție ecologică Teresa Ribera, într-o conferință de presă, regretând că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri prealabile. „Ne vom opune impunerii obligațiilor care sunt deasupra, ca efort, a ceea ce putem face”, a asigurat ea.

Posibile „obiective obligatorii”

Comisia Europeană a cerut miercuri celor douăzeci și șapte să-și reducă în mod voluntar cererea de gaze în următoarele opt luni, dezvăluind un arsenal de măsuri care ar trebui să permită UE să se confrunte cu o posibilă întrerupere a aprovizionării rusești. Acest plan, care urmează să fie discutat pe 26 iulie în cadrul unui Consiliu European, prevede în mod specific ca fiecare țară să facă „tot ce este posibil” pentru a-și reduce consumul de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023 față de media ultimei cinci ani.

În caz de „risc substanțial de deficit grav sau cerere excepțional de mare”, și în cazul în care eforturile voluntare nu ar fi suficiente, ar putea fi activat și un mecanism de alertă, după consultarea statelor, pentru a stabili „obiective obligatorii”, care ar face acest obiectiv de 15% „obligatoriu”.

Pentru Teresa Ribera, această măsură nu este neapărat cea mai eficientă sau cea mai justă".

„Familiile spaniole nu vor suferi tăierile de gaz sau electricitate în casele lor" și „Spania va apăra poziția industriei spaniole”, a promis ea.

Totuși, ministrul spaniol a spus că dorește să-și arate solidaritatea cu ceilalți membri ai UE: „Știm că mulți parteneri europeni trec printr-o perioadă dificilă și văd toamna și iarna cu mare îngrijorare. Vrem să ajutăm, punându-ne toată infrastructura” în slujba UE, a conchis ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră