Populația din orașe, despre care se crede că este deschisă spre lume, ar accepta, de fapt, mult mai puțin opiniile altora decât dreapta rurală, presupus mai îngustă la minte, potrivit unui studiu european, scrie 20min
Concluziile unui studiu european major ar putea supăra stânga politică. Un sondaj demontează clișeul care afirmă că populația urbană, de stânga, ar fi mai deschisă la minte decât populația rurală, de dreapta, care nu ar acceptă alte opinii politice. Pentru că, în realitate, este chiar invers.
Studiul, realizat de „Mercator Forum Migration une Demokratie” din Dresda (Germania), concluzionează că, cu cât o persoană este mai educată, bogată, urbană și de stânga, cu atât acceptă mai puțin oamenii care au o viziune diferită asupra lumii. Dimpotrivă, oamenii care au o atitudine conservatoare, care trăiesc la țară și care au mai puțini bani și educație, sunt mai deschiși față de cei care gândesc diferit.
Divizare și compromis dificil
Iar autorii studiului sunt severi: intoleranța stângii față de alte opinii are consecințe, potrivit acestora. Ea duce la această societate divizată pe care o deplângem din Statele Unite până în Europa.
Cu toate acestea, polarizarea nu este un lucru rău în sine, susțin ei. Faptul că există opinii politice diferite, chiar contradictorii, este esențial pentru democrații, potrivit acestora. „Ceea ce este decisiv este toleranța față de opiniile divergente, care face parte din fundamentele unei democrații moderne. Și tocmai această toleranță pare să o piardă stânga”, critică ei aspru.
Consecință, conform studiului: devine din ce în ce mai dificil să găsești compromisuri politice. Motivul pentru aceasta este că o anumită viziune asupra lumii nu mai este văzută doar ca o atitudine politică, ci din ce în ce mai mult ca parte a identității personale. Totul devine apoi personal. Oricine crede altfel este rapid perceput ca o amenințare. Reacția este atunci scepticism, apărare și excludere. Cu alte cuvinte: „Nu mai susținem adversarii cu opinii diferite”.