Patru scenarii posibile în spatele ofensivei Kievului în Rusia

08 Aug 2024
Patru scenarii posibile în spatele ofensivei Kievului în Rusia

Pe măsură ce Rusia avansează în Donbass în fața apărării ucrainene din ce în ce mai slabe, Kievul a lansat un atac brusc în regiunea rusă Kursk. Le Figaro elaborează ipoteze pentru a explica posibilele motive ale acestei ofensive

„Este prima dată când o țară invadează oficial Rusia din 1941 ”, spune surprinsă o sursă militară franceză pentru Le Figaro . Marți, 6 august, Ucraina a lansat o incursiunela sol în regiunea de graniță rusă Kursk. Ar fi cucerit câteva sate și s-ar afla aproape de orășelul Soudja, de 5.500 de locuitori, la 10 kilometri de graniță. Guvernatorul regiunii, care a declarat  miercuri stare de urgență , a anunțat evacuarea „câtorva mii de locuitori”.

În realitate, nu este prima dată când Ucraina se aventurează pe teritoriul rusesc, dar în raidurile anterioare de la sfârșitul anului 2023, nu a fost oficial armata ucraineană, ci voluntarii ruși pro-ucraineni din legiunea numită „Libertate pentru Rusia” . De data aceasta, mijloacele implementate sunt semnificativ mai importante. „Au angajat brigada 22 mecanizată, așa că de data aceasta este direct armata ucraineană obișnuită”, relatează sursa noastră, care nu crede într-o simplă diversiune. „Zona controlată de ucraineni se întinde pe 10 kilometri lățime și 15 kilometri adâncime, sau aproximativ 150 km2. Acest lucru este departe de a fi anecdotic.” Pe rețelele de socializare, ucrainenii au publicat videoclipuri cu numeroși prizonieri ruși, în timp ce, pe de altă parte, bloggerii militari ruși nu ascund un anumit entuziasm. Reacțiile inițiale vin și de la Washington: „ vom contacta armata ucraineană pentru a afla mai multe despre obiectivele acesteia, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, jurnaliştilor.  

Care ar putea fi scopurile de război ale acestei operațiuni militare extrem de riscante, din moment ce, în altă parte pe linia frontului, Ucraina se confruntă cu mari dificultăți  cu invadatorul rus, mai ales mai la sud în regiunea Donbass? „Nimeni nu poate spune asta”, avertizează ofițerul superior francez, care clarifică imediat că „nu știm multe ” . „Rămân îndoieli cu privire la această incursiune ucraineană în Kursk ”, comentează generalul francez (2S) Olivier Kempf pe X în această miercuri. Ceața războiului este așadar deasă, dar se pot face ipoteze, în condițional desigur.

Eliberarea frontului de la Harkov

În primăvară, rușii au întins prima linie lansând  o nouă ofensivă în regiunea Ucrainei Harkov, în nordul Donbassului. În realitate, având în vedere resursele implicate, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care avea 1,5 milioane de locuitori înainte de război, este o țintă prea impunătoare pentru armata rusă, care, pe de altă parte, i-a obligat pe ucraineni, cu această nouă ofensivă, să dezbrace liniile lor de apărare în Donbass prin redistribuirea brigăzilor valoroase din această regiune în cea a Harkovului, sau chiar pentru a-și angaja rarele lor rezerve generale, menținute în spatele frontului.

De atunci, rușii au controlat o zonă de 150 km2 la mai puțin de 30 km de Harkov și luptele au izbucnit. Pentru a ușura presiunea pe acest front, „ucrainenii ar putea face același lucru ca rușii, în sens invers, forțându-i să „aduca” fortele grele de la Harkov până la Kursk ”, observă ofițerul, în ciuda faptului că este sceptic. Această metodă, care constă în întinderea frontului pentru a dispersa resursele adversarului, se numește „strategia cu mii de tăieturi” , dar funcționează mai ales atunci când atacatorul are un echilibru de putere favorabil. „Din toamna lui 2023, acesta nu mai este cazul pentru Ucraina, Rusia este în spatele inițiativei peste tot ”, notează ofițerul.

Operațiune pregătitoare pentru un contraatac

O variantă a acestui scenariu ar fi mai ambițioasă: ucrainenii ar putea lansa o ofensivă la Kursk în vederea, din nou, dezbrăcării frontului rusesc, dar de data aceasta pentru a lansa mai ușor un contraatac în regiunea Harkov. „Ar fi atunci o operațiune pregătitoare în vederea unei ofensive mai ample ”, rezumă ofițerul. 

Într-o situație de urgență, pentru a-i repera pe ucrainenii din Kursk, Rusia și-ar putea devia în mod deosebit forțele aeriene și multiplele sale lansatoare de rachete în această direcție, sporind vulnerabilitatea trupelor sale din Harkov, unde predomină infanteria și unde mijloacele blindate sunt relativ puține. Dacă Kievul reușește să-și adună trupele în această regiune în același timp, armata ucraineană ar putea încerca să ștergă câștigurile rusești din primăvară.

Mișcare de comunicare  

Un scenariu mai simplu ar fi cel al unei simple „miscari de comunicare” … În toate cazurile, acest aspect este cu siguranță prezent. „Ideea din spatele ei este de a arăta că ucrainenii sunt încă îndrăzneți, periculoși și că nu sunt doar în retragere ”, rezumă ofițerul superior. În paralel cu acest raid terestru al armatei ucrainene spre Kursk, la extrema opusă liniei frontului, comandouri ucrainene (legate cu siguranță de direcția de informații militare - GUR în ucraineană - a generalului Boudanov) au încercat marți un raid amfibie pe o peninsulă deţinuta de ruşi la gura Niprului. Această operațiune specială desfășurată cu barci cu motor pare să fi fost respinsă de ruși, dar marchează determinarea ucrainenilor. În timp ce rușii avansează din ce în ce mai repede în Donbass - în jur de 10 km2 pe zi printr-o rețea defensivă extrem de densă - ucrainenii ar putea dori „să dea impresia că își recâștigă controlul, în timp ce avioanele F-16 încep să sosească ”. subliniază sursa noastră. 

A lua 150 de km2 în 48 de ore este, de asemenea, un eșec pentru Rusia dacă le comparăm cu câștigurile rusești de la 1 ianuarie 2024 (aproximativ 1000 km2). „Este inteligent în ceea ce privește comunicarea, în timp ce aceste valori nu sunt comparabile: regiunea Kursk a fost slab protejată, ceea ce, desigur, nu este cazul regiunii Donețk, care este inima războiului din Ucraina, cu o zonă de apărare extrem de densă. .” „Mă face să mă gândesc la raidul Zabrodski din iulie 2014. O „operațiune spectaculoasă”” , a comentat colonelul Michel Goya, fost ofițer de marină și istoric militar, miercuri seară pe X, citând un scurt raid blindat al armatei condus de armata ucraineană în iulie 2014. de armata ucraineană în timpul primului război din Donbass.  

Pregătiri pentru negocieri

Ar putea deținerea unui cap de pod în regiunea Kursk să servească drept monedă de schimb în negocierile viitoare? Recent, pe măsură ce situația de pe frontul militar se înrăutățește și viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite ar putea afecta politica americană în Ucraina, președintele Volodymyr Zelensky a început să deschidă calea posibilității de negocieri cu Rusia. Astfel, el a spus că este în favoarea participării Rusiei la viitoarele discuții de pace de acum până la sfârșitul iernii viitoare. Până atunci, Ucraina ar trebui să poată deține această zonă în inima teritoriului rus... 

Dacă ucrainenii nu țintesc centrala nucleară rusă Kursk? Este situat la 50 de kilometri de granița cu Ucraina. „Dacă ar lua-o, nu ar fi dislocați, ceea ce ar putea cântări la negocieri ”, observă ofiterul, care notează că centrala ar fi chiar în axa ofensivei, spre Nord-Est. Totuși, străpungerea a peste cincizeci de kilometri ar fi considerabilă: este greu de imaginat că rușii nu ar reacționa pentru a evita cu orice preț o astfel de captură. Ei înșiși știu bine acest lucru de când au cucerit centrala nucleară Zaporojie de-a lungul Niprului. 

O operațiune extrem de riscantă

Bazându-se pe o brigadă mecanizată și nu pe trupe neregulate ca la Belgorod, ucrainenii își asumă un risc proporțional cu resursele implicate. „Va fi foarte costisitor pentru Kiev ”, a prezis ofițerul superior. Deja, videoclipuri open source autentificate fac posibilă observarea „pierderilor evidente” la sol  : aproximativ douăzeci de vehicule blindate, inclusiv tancuri T-64BV de origine sovietică, vehicule de luptă ale infanteriei americane Bradley și transporturi de trupe Stryker, livrate tot de Statele Unite. 

Rușii și-au angajat forțele aeriene - în special avioane de atac la sol Su-25, dar și bombardiere Su-34 și groaznicele lor bombe de planare „FAB” - și au optat pentru lovituri cu rază lungă de acțiune - probabil rachete balistice Iskander - . Ucraina a desfășurat mijloace antiaeriene semnificative la sol, ceea ce i-a permis să facă progrese suplimentare în această miercuri. Cu excepția faptului că Kievul are deja o crunta lipsă de sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja propriul teritoriu și Occidentul nu a livrat vehicule blindate grele de câteva luni, în ciuda uzării semnificative a stocurilor utilizate în timpul ofensivei de vară eșuate... Deja, cel puțin unul sau chiar două sisteme antiaeriene Bouk, de origine sovietica, au fost distruse de rusi. 

Trebuie să așteptăm acum a treia zi de ofensivă pentru că este greu, în această etapă, să facem altceva decât ipoteze. Vor continua ucrainenii să progreseze? Vor angaja ei brigăzi eșalonului secund pentru a-l sprijini pe cel de-al 22-lea deja angajat prima? Care va fi răspunsul rusesc și ce mijloace vor folosi? La prima vedere, „s-ar putea crede că acest lucru este o nebunie pentru ucraineni. Poate că se va sfârși într-o dezamăgire, dacă nu au un obiectiv semnificativ pe care încă nu îl putem discerne ”, conchide sursa militară. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră