Statele Unite vor să cunoască „obiectivele” incursiunii ucrainene în Rusia

08 Aug 2024
Statele Unite vor să cunoască „obiectivele” incursiunii ucrainene în Rusia

Casa Albă a explicat miercuri că contactează Kievul pentru a afla mai multe despre „obiectivele” incursiunii în curs a trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei, în regiunea de graniță Kursk, scrie Le Monde.

„Vom contacta armata ucraineană pentru a afla mai multe despre obiectivele sale ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor, ca răspuns la o întrebare despre această operațiune care a dus la evacuarea a mii de civili de ambele părți ale graniței.

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat o „provocare pe scară largă” , acuzând trupele ucrainene că „trag fără discernământ diferite tipuri de arme, inclusiv rachete, în clădiri civile, case și ambulanțe”. Ca răspuns la comentariile sale, un purtător de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller, a considerat că este „un pic puternic să numim asta o provocare, având în vedere că Rusia a încălcat integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei” .

Starea de urgență instituită în regiunea Kursk

Starea de urgență a fost instituită miercuri în regiunea rusă Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al acestui teritoriu de la granița cu Ucraina și care se confruntă de marți cu o incursiune serioasă a armatei ucrainene.

„Situația operațională rămâne dificilă în zonele de frontieră. Pentru a elimina consecințele intrării forțelor inamice, am decis să stabilesc o stare de urgență ” , a scris Alexei Smirnov pe Telegram .

Până la 1.000 de soldați ucraineni participă la incursiunile în Rusia”, spune șeful Statului Major rus.

Șeful Statului Major rus, Valery Gherasimov, a declarat miercuri că „până la 1.000” de soldați ucraineni au participat la incursiunea armată lansată cu o zi înainte în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina. „Avansul inamicului în adâncime în teritoriu a fost oprit de lovituri aeriene și de artilerie ”, l-a asigurat Gherasimov pe președintele Vladimir Putin în timpul unei întâlniri difuzate de televiziunea rusă, relatează Agence France-Presse (AFP).

Ucraina a ordonat evacuarea a aproximativ 6.000 de persoane din zonele de frontieră din apropierea regiunii ruse Kursk, a anunţat guvernatorul teritoriului ucrainean. „Ordinul pe care tocmai l-am semnat prevede evacuarea obligatorie a 23 de localități” din regiunea Sumy, a declarat la televiziune Volodymyr Artioukh, citat de Agence France-Presse. „Sunt în jur de 6.000 de oameni, inclusiv 425 de copii ”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră