Parlamentul European o „protejează” pe Ursula von der Leyen în scandalul Pfizer

25 Apr 2024
Parlamentul European o „protejează” pe Ursula von der Leyen în scandalul Pfizer

„Este revoltant să tai microfonul cuiva doar pentru că nu-ți place ceea ce auzi”, a spus europarlamentarul Christine Anderson, după ce președintele parlamentar Roberta Metsola a împiedicat-o să vorbească, scrie European Conservative

„Majoritatea din Parlamentul European este mai preocupată să o protejeze pe Ursula von der Leyen decât să-și facă treaba, adica să răspundă oamenilor pe care îi reprezintă”, a spus Christine Anderson, europarlamentar pentru partidul anti-globalist german Alternative für Deutschland (AfD) pentru The European Conservative după ce a fost oprită să vorbească despre scandalul de corupție Pfizer care a implicat-o președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Anderson a înaintat o moțiune pentru includerea controversatelor oferte privind vaccinurile pe agenda parlamentară – o inițiativă care a fost rapid respinsă de majoritatea liberală de stânga. În timp ce și-a prezentat cazul pentru ca cererea ei să fie acceptată, Anderson a spus: „Noi, în Parlament, trebuie să-i arătăm lui von der Leyen cartonașul roșu, cel târziu acum când parchetul o anchetează pentru corupție. Este destul de rău că președintele Comisiei este corupt, dar un parlament care acoperă această corupție este la fel de corupt.” În acest moment, președintele Parlamentului, Roberta Metsola, a oprit brusc microfonul lui Christine Anderson, spre bucuria și râsul multor europarlamentari.

„Este destul de remarcabil că majorității Parlamentului UE îi lipsește în mod clar orice fel de responsabilitate sau motivație în ceea ce privește a ajunge la elucidarea lucrurilor”, a spus Anderson. 

După scenele bizare, inclusiv cu microfonul deconectat, Anderson a spus The European Conservative :

Nu mi s-a mai întâmplat până acum. Am acuzat-o pe Ursula von der Leyen că este coruptă, ceea ce am motive întemeiate să o fac, iar Roberta Metsola mi-a închis microfonul în acel moment. Au arătat unde se află prioritățile lor. Este un scandal să tai microfonul cuiva doar pentru că nu-ți place ceea ce auzi. Este într-adevăr înfricoșător.

Scandalul Pfizer o bântuie pe von der Leyen de aproape trei ani. Președintele Comisiei a fost acuzată că a comandat cantități inutil de mari de vaccinuri COVID-19 de la Pfizer, că folosește banii contribuabililor (1,8 miliarde de euro) și că a negociat prețul cu CEO-ul companiei – și partenerul de afaceri al soțului ei – prin SMS; (adică aproape în cel mai puțin transparent mod posibil).

Două procese separate au fost lansate împotriva Comisiei Europene. Unul de The New York Times, care vizează obținerea de mesaje text între von der Leyen și Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, ziarul punând la îndoială modul în care compania a obținut contractul în detrimentul rivalului AstraZeneca. Celălalt proces a fost intentat de un lobbyist belgian care încearcă să elimine imunitatea președintelui.

Cazul a fost adus în fața Mediatorului European în septembrie 2021 și a fost închis în iulie 2022, organul de supraveghere legal declarând oficial „administrare defectuoasă” din partea Comisiei și solicitând în mod repetat o reînnoire a căutării și a publicarii SMS-urilor. Comisia Europeană spune că „nu are nicio înregistrare” a mesajelor SMS, deoarece aceste mesaje sunt adesea „de scurtă durată”, nu sunt supuse cerințelor de păstrare a evidențelor și au fost șterse de atunci. O anchetă a fost lansată recent cu privire la achiziționarea de vaccinuri COVID de către Parchetul European. Nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ursula von der Leyen a dorit să evite orice mențiune despre scandal, deoarece își propune realegerea în funcția de președinte al Comisiei în acest an. Partidele principale din Parlamentul European care formează o majoritate și care au susținut Comisia în ultimii cinci ani se tem că afacerea să atragă atenția înainte de alegerile pentru PE din iunie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră