- Într-un vot obligatoriu dar cu o sferă foarte imprecisă, Parlamentul European recunoaște pentru prima dată că maternitatea surogat este o infracțiune la fel ca prostituția sau sclavia, scrie Le Figaro
„Pentru prima dată, maternitatea surogat este condamnată într-un text de drept internațional ”, s-a bucurat deputatul francez François-Xavier Bellamy în urma votului Parlamentului European privind revizuirea directivei de interzicere a traficului de ființe umane în Uniunea Europeană. Sub conducerea europarlamentarului și a șefului listei LR la alegerile europene, Parlamentul European a adăugat maternitatea surogat pe lista practicilor considerate a constitui trafic de persoane: această listă constituie un nivel minim de bază al practicilor criminale pe care statele membre au obligatia să le interzică în dreptul lor intern. Textul a fost votat cu 563 de voturi pentru, 7 împotrivă și 17 abțineri.
În această etapă a procesului legislativ european, textul, care este deja rezultatul lucrărilor inițiale într-o comisie parlamentară și apoi a unui acord cu Consiliul, trebuie încă aprobat oficial de miniștrii statelor membre care fac parte din Consiliul European. După care intrarea sa în vigoare va avea loc la douăzeci de zile de la publicarea în jurnalul oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a implementa această reformă a directivei în legislația lor națională.
Cel puțin două țări din Uniunea Europeană ar putea fi direct vizate: Grecia, care a liberalizat în mod deschis practica maternității surogat, și Belgia unde, în absența unei interdicții clare, se practică și maternitatea surogat.
Consecințele juridice ale acestei directive europene rămân însă incerte. Pentru a-i înțelege domeniul de aplicare, este oportun să reamintim progresul acestei măsuri: dreptul conservator a fost cel care a introdus, prin amendament, includerea maternității surogat printre practicile de trafic de ființe umane menționate explicit în această listă de „eurocrime” că Statele trebuie să prevină. Textul original datează din 2011, iar revizuirea adaugă pe această listă și căsătoria forțată și adopția ilegală, alături de prostituție sau sclavie.
Încă în comisie, europarlamentarii Verzilor, grupului socialist și unii dintre cei din grupul Renew au încercat să restrângă interzicerea maternității surogat, diferențierea maternității comerciale (când mama surogat este plătită, conform condițiilor unui contract) de așa-numita maternitate „altruista” , adică voluntara. Dar alianța dintre o parte din dreapta și extrema stângă a Parlamentului European a împiedicat modificarea directivei în această direcție și, în cele din urmă, a fost reținută ca practică legată de traficul de persoane.
Formule ambigue
Textul prevede o serie de instrumente de monitorizare, informare și represiune pentru state pentru a sprijini victimele și a lupta împotriva rețelelor de trafic. „În acest sens, votul este o victorie, deoarece aceste instrumente vor fi acum menite să prevină activitatea clinicilor din Europa ”, se bucură Marta Fernández de Córdoba Botia, activistă anti-maternitate surogat în cadrul FAFCE, o federație europeană a asociațiilor familiale catolice.
Însă asociațiile conservatoare care militează pentru abolirea acestei practici sunt departe de a fi triumfaliste. „Este un vot simbolic, un mic pas în direcția cea bună, dar care nu este departe de un deznodământ sumbru”, mărturisește Ludovine de la Rochère, de la Uniunea Familiei. În discuție, o formulă, cel puțin, criptică, reținută în textul final votat de europarlamentari: nu menționează „surogat” ci „exploatarea maternității surogat” , sugerând că este nu maternitatea surogat în sine, ci comercializarea acesteia, ar constitui trafic de persoane. În considerentele sale, textul votat chiar explică: „această directivă vizează persoanele care obligă femeile să fie mame surogat sau care le determină să acționeze în acest fel prin înșelăciune” .
O formulare ocolită, care lasă o mare libertate de interpretare, potrivit profesoarei de drept privat Aude Mirkovic, fondatoarea Jurists for Children, care militează și pentru abolirea universală a maternitatii surogat.
În analiza sa juridică, Aude Mirkovic remarcă totuși că amendamentul care distinge maternitatea surogat comerciala și cea „altruista” fiind respins în timpul discuțiilor pe marginea textului, este, în ciuda tuturor, o viziune cuprinzătoare a maternității surogat care pare a fi criminalizată aici.
O altă limitare, și una semnificativă: semnatarii „Declarației de la Casablanca” , un text care încurajează țările din întreaga lume să desființeze maternitatea surogat, consideră că victima traficului în cadrul maternității surogat nu este doar mama surogat al cărei corp este instrumentalizat, dar și copilul rezultat din această gestație, a cărui comercializare o denunță oponenții maternității surogat. Această interpretare nu este reținută de directiva europeană, care în primul articol menționează în mod explicit faptul că copiii nu pot fi considerați victime în contextul maternității surogat (cu excepția cazului mamei surogat, în rarele cazuri în care aceasta este minoră) .
Niciun efect asupra recunoașterii copiilor născuți prin maternitate surogat în străinătate
Odată cu adăugarea Consiliului European, textul prevede, de asemenea, în considerentele sale, că votul asupra acestei directive nu are scopul de a redefini situațiile prevăzute în legislația internă a fiecărui stat membru: „aceste norme nu aduc atingere, de asemenea, normelor naționale în chestiuni legate de maternitatea surogat, inclusiv dreptul penal sau dreptul familiei . În mod evident, în special, această directivă nu poate fi folosită pentru a împiedica în dreptul intern recunoașterea în stare civilă a filiației copiilor născuți prin maternitate surogat în străinătate.
Aici, culmea contradicției, dreptul european devine mai ilizibil ca niciodată. Astfel, dacă obligația impusă unor țări precum Franța de a recunoaște în starea civilă a copiilor născuți prin maternitate surogat în străinătate este enunțată de către CEDO, în cadrul Uniunii Europene se are în vedere o reglementare care să extindă această obligație la legislația UE: Acesta este regulamentul propus privind Certificatul european de filiație , care ar cere tuturor statelor membre să recunoască fiecare copil, indiferent de modul în care a fost stabilit filiația de către o țară străină.
Oricât de simbolica ar fi, această directivă europeană nu va avea pentru moment niciun efect asupra practicii maternității surogat în UE. „Așa cum se întâmplă adesea în dreptul european, ne aflăm în fața unui text de consens care folosește în mod deliberat formule ambigue pentru a nu decide ”, comentează Aude Mirkovic. „Ceea ce trebuie să ne amintim, și aceasta este deja o victorie, este că pentru prima dată un text internațional face legătura între maternitatea surogat și traficul de persoane; chiar dacă pentru moment statele membre vor avea o libertate suficientă de a interpreta această legătură .
Jamais je n’accepterai qu’on banalise le fait de louer le ventre d’une femme pour une grossesse. Les enfants ne sont pas des biens de consommation.#HDPros2 #GPA pic.twitter.com/azy4ptCPDz
— Marion Maréchal (@MarionMarechal) April 24, 2024