Noul ambasador al SUA în România: Fără stabilitate şi stat de drept nu există evoluţie

19 Dec 2019
Noul ambasador al SUA în România: Fără stabilitate şi stat de drept nu există evoluţie

Fără stabilitate şi stat de drept nu există evoluţie, iar Statele Unite ale Americii îşi doresc o Românie puternică economic în rolul de cel mai bun partener, declară noul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, într-un interviu acordat AGERPRES.

Adrian Zuckerman abordează în interviu perspectivele cooperării bilaterale, dar şi propria experienţă legată de România. Născut la Bucureşti, Zuckerman şi-a construit o carieră în SUA şi vorbeşte despre modul în care el percepe evoluţia României, de la comunism la stat de drept şi democraţie.

"Am părăsit România când aveam nouă ani. Am mers în Italia, unde am stat aproximativ nouă luni, până în mai 1966, când ne-am mutat în Statele Unite ale Americii, New Haven, Connecticut. Ambii mei părinţi erau medici şi am început o nouă viaţă în New Haven, în Statele Unite ale Americii", povesteşte noul ambasador.

El subliniază că experienţa unui regim totalitar nu poate fi transmisă complet celor care nu au trăit asemenea evenimente.

"Oameni care nu au avut experienţa durerii, a greutăţilor şi a condiţiilor dezastruoase cauzate de un regim comunist nu pot percepe în totalitate cum este să ai controlul unui asemenea regim într-o ţară. Eu şi familia mea am trăit această experienţă, mulţi emigranţi din România în SUA înţeleg asta şi toţi m-au rugat să explic mai multor oameni din America şi altora care poate nu au trăit aşa ceva", mărturiseşte Adrian Zuckerman.

Ambasadorul SUA îşi exprimă aprecierea faţă de parcursul ţării noastre în ultimii 30 de ani şi evidenţiază că "fără stabilitate şi stat de drept nu se poate mişca nimic".


AGERPRES: Excelenţă, numirea dumneavoastră ca ambasador al SUA în România este, într-o anumită măsură, o întoarcere acasă, în ţara unde v-aţi născut. Potrivit prezentării dumneavoastră publice, aţi părăsit România la 10 ani. Puteţi să îmi daţi câteva detalii despre acel moment când aţi părăsit România şi v-aţi stabilit în altă ţară?

Adrian Zuckerman: De fapt, am părăsit România când aveam nouă ani. Am mers în Italia, unde am stat aproximativ nouă luni, până în mai 1966, când ne-am mutat în Statele Unite ale Americii, New Haven, Connecticut. Ambii mei părinţi erau medici şi am început o nouă viaţă în New Haven, în Statele Unite ale Americii. Dar înainte de a spune mai multe despre aceasta, vreau să punctez ce mare onoare este pentru mine faptul că preşedintele Trump m-a numit ambasador în România, iar Senatului îi mulţumesc pentru confirmare. Sunt foarte recunoscător, din această funcţie, iar în ultimele zile a fost o plăcere pentru mine - am sosit sâmbătă - să am privilegiul de a lucra cu un grup minunat de oameni, aici, la ambasadă. Sunt fantastici, în special adjuncta mea - Abby Rupp.

În aceste zile am avut onoarea de a mă întâlni cu ministrul de Externe, Aurescu. Am avut o întrevedere minunată sâmbătă seara. Ieri (marţi - n.r.) m-am întâlnit cu preşedintele Iohannis, am avut o întâlnire minunată, iar la amiază m-am întâlnit cu premierul Orban şi am avut o discuţie pozitivă, care sper că va fi baza pe care ne vom uni eforturile cu preşedintele şi premierul, în următoarele luni şi următorii ani.

AGERPRES: Sunteţi citat că aţi vorbit la audierile pentru postul de ambasador despre faptul că vreţi să faceţi eforturi de a susţine statul de drept în România. Discursurile ambasadorilor privind statul de drept au fost controversate, au întâmpinat anumite provocări. Pentru dumneavoastră, ca ambasador SUA, care sunt provocările în a vorbi despre statul de drept în România?

Adrian Zuckerman: Nu cred că provocările sunt legate de a vorbi despre statul de drept, cred că provocările sunt în implementarea statului de drept. Cred că România este o ţară magnifică, o ţară frumoasă şi o ţară cu un potenţial imens. Pentru mine, este un miracol că România şi poporul român au fost în stare să scape de regimul comunist acum 30 de ani. Nu am crezut că voi vedea asta în timpul vieţii mele. Evoluţia din ultimii 30 de ani este extraordinară, absolut extraordinară. Cred că ţara şi oamenii au realizat foarte multe lucruri. Mulţi nu înţeleg cât de devastator a fost comunismul în această ţară. Nu înţeleg dezastrul care a fost făcut în instituţiile publice, în lumea afacerilor, în instituţiile guvernamentale, iar când regimul comunist a căzut şi a fost creată o democraţie, nu s-a început de la zero. Poporul român a început de sub nivelul zero, din cauza dezastrului produs de regimul comunist. Aşa că, să ajungă la realizările din prezent, din punctul meu de vedere, este un lucru minunat. Asta nu înseamnă că nu mai sunt multe de realizat.

Sunt mult mai multe de realizat dar, ca să se ajungă dincolo de situaţia din prezent, trebuie implementate o justiţie independentă şi statul de drept, aşa încât toată lumea să fie tratată drept şi în litera legii, iar investiţiile străine să fie binevenite pentru ca, într-adevăr, să facem România măreaţă din nou. (...) Multe din acestea se pot rezolva prin implementarea statului de drept. Şi asta se aplică tuturor sectoarelor economice - serviciile de sănătate, mineritul şi extracţia de petrol, industria forestieră - unde aţi avut mai multe probleme, privind defrişările ilegale, producţia industrială şi investiţiile companiilor străine. Fără stabilitate şi stat de drept nu se poate mişca nimic. În ceea ce priveşte criticile aduse României, cred că trebuie avută în vedere perspectiva evoluţiei extraordinare a poporului român. Aceasta trebuie luată în considerare înainte de lansarea oricărei critici. Dar, în acest context, regulile statului de drept trebuie să fie aplicate, iar justiţia independentă trebuie să meargă mai departe.

CITIŢI CONTINUAREA INTERVIULUI AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră