Jurnalistul Ion Cristoiu afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX și Gândul.info, că este o mare enigmă inerția PSD în a lua măsuri reformatoare în condițiile în care deținea majoritatea în Parlament, după scorul istoric obținut la alegerile din 2016.
Agenţia MEDIAFAX şi cotidianul Gândul lansează un proiect eveniment, “Gândurile lui Cristoiu”, ce oferă radiografia scenei politice înainte de marele test ale alegerilor europarlamentare şi care sunt condiţiile supravieţuirii pentru un partid.
În opinia lui Ion Cristoiu, deși PSD putea să reformeze Justiția, serviciile secrete sau să schimbe Constituția, partidul lui Liviu Dragnea s-a limitat în a lua măsuri fără anvergură, și percepute de cele mai multe ori ca servind unor interese personale.
“E pentru prima dată după decembrie 2016 când avem un guvern care are o majoritate zdrobitoare. Acest guvern, această majoritate zdrobitoare, nu a făcut ce-a promis, nu în programul de guvernare, pentru că a primit un vot pentru a face, nu știu, lucruri fundamentale pentru România, de a schimba chiar Constituția”, a explicat Ion Cristoiu.
El a mai spus că până la alegerile din 2016, cei care ajungeau la putere își punea în funcții-cheie oamenii de partid.
“De data aceasta în punctele cheie sunt puse nepoate, amante, ibovnice(...) adică sunt de-ai PSD-iștilor, dar sunt nepoata baronului cutare, fina baronului, sau fiul, și de asta nu a mers”, a afirmat jurnalistul.
Ion Cristoiu a explicat și cum au apărut camarilele politice din jurul președintelui și premierului în posdecembrism.
“La început, alcătuite din consilieri, din oameni apropiați celor două persoane, premierul și președintele, și apoi, încetul cu încetul, din mai multe persoane. Eu i-aș spune un fel de camarilă. Ea s-a accentuat mult după 2014 pentru că e coabitare. Klaus Iohannis are, de regulă, din camarilă, șefii instituțiilor de forță pe care îi alintă, îi ține, și dincolo sunt de la Parlament în diferite instituții. Deci, întotdeauna a fost, dar în coabitare este o și mai mare problemă, ivită din caracterul schizofrenic al Constituției noastre care e republică semiprezidențială, adică nu e nici prezidențială, nici parlamentară și atunci coabitările sunt dezastruoase. Au fost dezastruoase un pic ale lui Traian Băsescu și această coabitare e chiar dezastruoasă pentru că nimic nu funcționează din cauza celor două grupări”, a explicat jurnalistul.
„Când se duce domnul președinte la schi, am înțeles că se fac și grătare. Face președintele, dar face și SPP-ul. Or să apară și documente”
Ion Cristoiu s-a referit și la șeful SPP, Lucian Pahonțu, subiectul unei anchete la nivel parlamentar, arătând că, deși conduce un serviciu care servește mai multe instituții, el și angajații săi au devenit oamenii de casă ai președintelui țării.
“SPP-iștii la noi, nu știu dacă și la nivel de guvern, dar la nivel de președinte sunt un fel de oameni de casă ai președintelui. O să vedeți, or să apară unele informații, sigur or să apară documente, că la sfârșitul săptămânii, pe acolo, când se duce domnul președinte la schi, am înțeles că se fac și grătare, e o știre... Le face președintele,dar grătarele face și SPP-ul. Până la urmă SPP-ul a fost la noi un fel de gardă pretoriană, ca să mă refer la împărații romani, a președintelui”, a dezvăluit Ion Cristoiu.
El a explicat de ce au apărut și suspiciunile că sepepiștii prin natura misiunii lor, au devenit sursă de spionaj în favoarea președintelui.
“N-am nicio garanție că SPP-istul care răspunde de un ministru nu raportează. Vă dau un exemplu, un ministru are un SPP-ist, sigur, care îl duce până la ușa casei, dar dacă are și o iubită, SPP-istul trebuie să meargă cu el (...) e obligat să meargă și obligat să raporteze pentru că, potrivit protocolului, el trebuie să raporteze obiectivul (...) se abate de la drum și trebuie să-l informezi, pentru ca cei de la SPP să obțină, serviciul lor de informații, date dacă nu cumva acolo unde se duce el în suburbii sau în Voluntari nu i se pune la cale o capcană. Și atunci există această suspiciune pe care SPP-ul n-a rezolvat-o nici acum, că ei sunt și o mare sursă de spionaj în favoarea președintelui”, a afirmat Ion Cristoiu.
Jurnalistul arată că și acest caz este un exemplu cum, în ciuda majorității zdrobitoare, PSD a irosit șansa de a face reformă.
“Uluitor este că totuși nu s-a făcut nimic. Liviu Dragnea, în afară de a vorbi, dacă ați observat dumneavoastră, putea în Parlament, de aia avea majoritate, putea să și desființeze SPP. (...) discutăm de statul paralel, la majoritatea pe care a avut-o PSD-ALDE putea să desființeze și SRI-ul sau putea să unească SRI cu SIE, cum au mai discutat, sau puteau să înființeze un fel de FBI în locul DNA-ului, putea desființa DNA, și SPP-ul putea să-l subordoneze Parlamentului, dar n-au mai făcut nimic, au făcut o comisie din aia...probabil că între timp s-au împăcat”, a spus jurnalistul.
Ion Cristoiu a amintit și de legea care i-a tăiat accesul lui Liviu Dragnea la funcția de premier, arătând că deși PSD o putea modifica, nu a făcut acest lucru.
"Este ciudat că legea aia putea să fie înlocuită din ianuarie. N-am înțeles nici acum de ce... o înlocuiam, dacă tot ne făceam de cap, și atunci s-a creat o schizofrenie, adică o dublă comandă ce a paralizat mult din activitatea PSD-ului. Pe de o parte, am avut premierul, și dincolo, în partid, Dragnea (...) la care s-a adăugat și un fond de uriașă suspiciune a lui Liviu Dragnea, adică în permanență el acționează nu cumva să vină cineva să-l răstoarne. PSD are o lungă tradiție a răsturnărilor, loviturilor de palat, prin restaurante, prin boscheți și probabil... și atunci, cum apare cineva, mai ales premier, atunci imediat intervine Dragnea care nu vrea ca cineva din PSD să crească în așa fel încât să-i ia locul", a explicat jurnalistul.
„Sunt aproape sigur că la apel se renunță, la apel câștigă domnul Ciucă”
Despre hotărârea de joi a Curții de Apel București care a decis suspendarea decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă cu încă un an, la șefia Statului Major al Apărării, Ion Cristoiu spune că e aproape sigur că se va renunța la această decizi la apel.
“Decizia a fost mai mult mediatică deoarece e în primă instanță, oricum până nu vine motivarea domnul Ciucă rămâne în continuare, a fost mai mult, așa, de spectacol mediatic și sunt aproape sigur că la apel se renunță, la apel câștigă domnul Ciucă, dar oricum eu am o părere mai aparte în legătură cu comportamentul domnului Ciucă. Domnul general Ciucă trebuia să plece, i se termina mandatul, șefiile marelui Stat Major nu sunt niște șefii de competențe. Pe rând, generalii conduc acest mare Stat Major și, nu întâmplător, după decembrie `89, cu o singură excepție, nu s-a prelungit. Deci, încă o dată, în cazul domnului Ciucă nu e vorba că a fost dat afară în timpul mandatului, i s-a terminat mandatul”, a explicat jurnalistul.
„ PSD nu trebuia să accepte respingerea lui Shhaideh de către președinte. Se retrăgea în opoziție”
Cum anunțul privind emiterea unor ordonanțe de urgență pe amnistie și grațiere, completurile de 5 sau prevederile constituționale din Codurile penale au stârnit reacții pro și contra, Ion Cristoiu spune că PSD a făcut o mare greșeală de comunicare.
“Chestiunea justiției din România, după părerea mea, nu a fost dezbătută serios. PSD-ul a făcut o mare greșeală de comunicare, ajutată această greșeală și de faptul că Dragnea are probleme cu justiția, mai mari sau mai mici. În primul rând este dreptul oricărui partid care ajunge la guvernare, de aia a și primit votul, să facă legile justiției. Ideea că justiția este o chestiune într-un stat, așa, în sine, și că funcționează după legi proprii, nu e corectă. Sigur că trebuie să ții cont în legile justiției, în Codul penal, în Codul de procedură penală de faptul că ești înscris în Uniunea Europeană, într-o alianță”, a sus’inut jurnalistul.
El a arătat că, din punctul său de vedere,PSD-ul și-a pierdut suflu electoral în două împrejurări.
“Când a renunțat la Shhaideh, el nu trebuia să renunțe atunci, trebuia să dea un șah președintelui, dar pentru asta trebuie să fii chiar un partid foarte puternic (...)Nu accepta respingerea de către președinte. Se retrăgea în opoziție. PSD-ului îi lipsește, din cauza lui Dragnea, această mișcare ieșită din comun.(...) eu cred că președintele atunci, cunoscând bine profilul lui Dragnea,a fost momentul de rupere, de confruntare. El era la pământ, victoria era uriașă, pe acel suflu, președintele a făcut o încercare ”Ia să vădcât de slabi sunt ăștia, slabi de fire” și a descoperit că erau slabi și atunci a început. După asta, eu nu dădeam înapoi în ianuarie, dacă tot am făcut-o, așa cum au făcut-o ei peste noapte (OUG 13, n.r),au dat înapoi, iar au greșit”, a explicat Ion Cristoiu.
În opinia sa, comportamentul PSD după alegerile parlamentare din 2016 este cea mai mare enigmă.
“Când ai 40% poți să muți România la Polul Nord. Asta este cea mai mare enigmă, că deja ei și-au terminat suflul, repet nu există, nici în Europa, nu există un partid care să câștige atât de clar. În momentul în care câștigi atât de clar ești obligat de vot, că de aia ai obținut un vot...Să faci ceva urieșește, nu să faci ceva să supraviețuiești. Mai ales în primul an, sau primele luni după un asemenea vot, atunci ai un plan, ei nu au avut un plan, un plan să schimbi prin ordonanță de urgență legile justiției, repet, puteai un plan în care desființai ce voiai, dar era un plan, un proiect”, afirmă jurnalistul.
„Trebuia modificată Constituția. Această coabitare nu va merge niciodată. Suntem țara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate”
Ion Cristoiu spune că una dintre principalele măsuri pe care trebuia să le ia PSD după alegeri era modificarea Constituției, legea fundamentală fiind făcută de niște politicieni care nu au privit în perspectivă.
„Această Constituție a stat sub semnul unei slăbiciuni românești, moldo-valahe, adică politicienii români nu gândesc mai departe de ziua de mâine – ca să fac o paranteză, acum PSD ciuntește din puterile președintelui, da? Păi și dacă la toamnă vine un președinte PSD? Ei niciodată, politicienii români, nu gândesc, - În 1991 a fost o bătălie. Pe de o parte majoritatea FSN-nistă voia să aibă un Iliescu puternic, iar țărăniștii, opoziția, și cu liberalii nu se gândeau că vor avea și ei un președinte. Și atunci cum îl limităm pe Iliescu? Și atunci a ieșit ceva ca dracu`, adică republică semi-prezidențială, dublă cheie, da? Și nu s-au gândit un moment că va veni 2003 când domnul Năstase, crezând el că o să fie președinte în 2004, a modificat Constituția încât a dat 5 ani, de regulă când parlamentarele erau tot una cu prezidențialele se schimba tot regimul”, a explicat jurnalistul.
El a explicat că aceste ultime modificări au dus la decalarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare și la apariția coabitării.
În opinia sa, ar trebui să se revină la mandatul de 4 ani al președintelui și clarificat ce fel de republică vrem: parlamentară sau prezidențială.
“Această coabitare nu va merge niciodată, ascultați-mă, nu, nu are cum, oricât de înțelept ar fiăla de la Cotroceni, cum vrem... Numai dacă doarme (...) Constituția ar mai trebui modificată, și ar trebui să ducem o campanie, și în sensul de a da posibilitatea mult mai ușor alegerilor anticipate. Nu se poate, o altă schizofrenie a fost asta cu alegerile. Suntem țara, cred că din lume, unde e cel mai greu de convocat anticipate”, atrage atenția jurnalistul.
“PSD putea desființa și Justiția. Aici și-a spus cuvântul și natura pâș-pâș-istă a lui Dragnea”
Jurnalistul Ion Cristoiu afirmă că în cei doi ani de guvernare, PSD nu a știut să folosească avantajul enorm al majorității din Parlament pentru a reforma Justiția, ci a bătut pasul pe loc.
În opinia sa, liderul partidului Liviu Dragnea evită să-și asume deciziile majore de unde și lipsa de curaj a PSD de a lua măsuri tranșante în momente cheie.
El a dat exemplu ordonanță de urgențăde modificare a codurilor penale, inițiată de Guvernul Cioloș și adoptată de Guvernul Grindeanu, aflată de 3 ani în comisiile parlamentare.
Un alt exemplu este numirea Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici la Dezvoltare și Transporturi.
„Domnul Klaus Iohannis nu îi primește pe... îi respinge pe ăia doi miniști. Da? Păi, dacă ei treceau prin Parlament, această remaniere, prezentau remanierea și mai făceau o mică modificare și făceau... deci orice modificare a structurii guvernului se trece prin Parlament, dacă se trece prin Parlament lista noului guvern poate să stea președintele și în cap. Păi, ei de ce nu au făcut până acum? Adică, dacă voiau neapărat ca cei doi, Olguța și cu Drăghici să fie votați, treceau prin Parlament, culmea este, cum spuneți dumneavoastră, că lucrul cel mai important pe care l-au avut ei, că l-au avut, Parlamentul, nu l-au folosit. (...) dacă puteai, prin Parlament, modificai, desființai justiția, dacă o iei așa. Nu, nu au făcut nimic, ceva a fost în neregulă, cred că și-a spus cuvântul aici și natura, eu îi zic pâș-pâș-istă a lui Dragnea. Dragnea e un pâș-pâș-ist, e un din ăsta să... ați văzut când sunt decizii nu e aici, sau e plecat, totdeauna deciziile majore...”, a amintit Ion Cristoiu.
El adăugat că Liviu Dragnea nu este un care să riște, să-și asume decizii majore:“Firea lui nu e de om care să spună, . Nu e. Asta se vede și a afectat principalul atuu pe care l-a avut PSD din totdeauna: mașinăria! Mașinăria din 1990, partidul acesta a fost o mașinărie, acuma nu mai e. Acum parcă e un fel de CDR, parcă e un partid de coaliție”.
“Europarlamentarele din 2019, un moment în care partidele, toate, vor vedea pe ce picior dansează”.
Despre europarlamentarele din luna mai, Ion Cristoiu spune că vor fi mai mult decât un test pentru toate partidele, dar mai ales pentru partidele nou apărute, supraviețuirea lor politică depinzând de acest scrutin.
“E mai mult decât un test, după părerea mea, sunt la fel de importante ca și prezidențialele, din multe motive. Față de toate celelalte trei europarlamentare de până acum e un moment în care partidele, toate, vor vedea pe ce picior dansează. Deci, nu mai avem de a face nici cu sondaje de opinie, nici cu povești, în care PSD spune că stă bine, PNL spune că stă bine, USR... acum se va vedea la vot. Din acest punct de vedere e un examen crucial și pentru PNL și pentru PSD.(...) PNL se va verifica cum și se va verifica și în noua echipă. Și PNL și PSD vor câștiga suflu sau vor pierde suflu, în raport cu prezidențialele (...) Pentru partidele nou apărute este examenul decisiv. E greu de presupus că dacă PRORomânia nu face pragul, el se desființează, nu o să-mi spuneți mie că o să rămânădoar Țuțuianu în continuare. Dacă obțin un scor foarte important vor pleca și mai mulți de la PSD, adică va fi un partid victorios, da? USR dacă va mușca cumplit din electoratul PNL, deci PNL este principalul partid amenințat, nu atât de mult cum e amenințat PSD de PRORomânia, pentru că USR chiar are un electorat al lui, ăla mai taliban, trebuie văzut dacă se face o alianță PLUS cu USR, și, din acest electorat mușcă și PMP dacă îl pune pe Traian Băsescu cap de listă, cum se tot discută”, a explicat jurnalistul.
„Dacă Traian Băsescu va candida va fi o adevărată revoluție la europarlamentare”
Ion Cristoiu este de părere căla europarlamentarele de anul acesta un rol decisiv îl va avea capul de listă al fiecărui partid.
În opinia sa, o candidatură a fostului președinte Traian Băsescu va revoluționa europarlamentarele, iar nume candidați precum Corina Crețu și Dacian Cioloș vor fi considerate de electorat ca fiind omul potrivit, la locul potrivit.
“Trebuie să treacă în ochii electoratului ca fiind un om care merită să meargă la Bruxelles. Din acest punct de vedere cel mai cap de listă, ca să spun așa un barbarism, ar fi Traian Băsescu. Dacă Traian Băsescu, și așa se zvonește, se așează cap de listă va fi o adevărată revoluție în europarlamentare. Toată lumea îl vede... adică, nici pe Traian Băsescu nu îl mai vedem la Bruxelles? El, spre deosebire de Cioloș și de Iohannis, e mai nuanțat față de Bruxelles, adică ați văzut că are și poziția asta cu demnitatea.Și ar introduce în dezbatere, foarte important, în dezbaterea pentru europarlamentare temele Uniunii Europene. Altfel, nici Corina Crețu nu are acea... poate Crin Antonescu ar avea imaginea asta, de bătălie. Deci, din punctul acesta de vedere, va conta foarte mult capul de listă. Cioloș are imagine, adică tot electoratul spune ”Măi, vine de acolo”, Cioloș, Corina Crețu ... Blaga nu are, adică nu îl văd pe Blaga, eu nu îl văd la UE, o fi bun el, pe aici dar... aici va conta foarte mult și cred că până la urmă Traian Băsescu va accepta pentru că, dacă se așază cap de listă, PMP trece. E singura șansă, altfel nu are nici o șansă PMP”, a explicat jurnalistul.
Și Crin Antonescu ar avea șansa de a fi un candidat providențial, dar Ion Cristoiu este convins că președintele Klaus Iohannis nu-i va permite să candideze, fiind un pericol nu numai pentru Ludovic Orban, deoarece ar putea revendica șefia PNL, ci și pentru șeful statului, care și-ar putea vedea amenințat visul de a obține al doilea mandat la Cotroceni.
“Nu cred că îl vor pune, nu, sigur nu îl vor pune pe listă, din nouă motive: dacă îl pune pe listă înseamnă că domnul Orban poate să se ducă să se culce pentru că Orban trebuie să îl laude pe Crin Antonescu și electoratul vede. Însă cea mai mare amenințare ar fi pentru Klaus Iohannis. Klaus Iohannis va face orice ca să nu fie pe liste, că la un moment dat noi ne vom reaminti de Crin Antonescu și îl vom vedea la lucru (...) Gândiți-vă, că dacă îl vedem atunci s-ar putea să spunem:
Pentru Ion Cristoiu retragerea lui Crin Antonescu din viața politică râmâne încă un mare mister și crede că fostul lider al PNL ar trebui să renunțe la statul în umbră.
“Rămâne un mare mister, tocmai statul acesta în umbră, din umbră tot o să iasă, pentru că dacă stă prea mult, la un moment dat, se usucă.Nu înțeleg, a rămas un mare mister de ce s-a retras el, dar i-a făcut bine. Pentru că e foarte important, mai ales în această perioadă când și PSD dezamăgește, orizontul de așteptare, și electoratul caută unul nou, caută omul providențial, Mesia: ”. Așa a fost și în `89 când au venit țărăniștii la putere, toată lumea... au luat vreo 60%, revoluție și într-o lună... pulbere s-au făcut, pulbere s-au făcut. Adică, poporul când a văzut a zis
“Există posibilitatea să se pregătească o moțiune de cenzură și să cadă guvernul chiar la începutul sesiunii”
Trecerea unui număr mare de parlamentariPSD la Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, cu câteva zile înainte de începerea sesiunii parlamentare este o mișcare suspectă, pe care Ion Cristoiu o pune pe seama pregătirii unei moțiuni de cenzură care să ducă la căderea Cabinetului Dăncilă și instalarea unui “guvern al meu” pe care președintele Iohannis și-l dorește de când s-a instalat la Cotroceni.
“Mie mi se pare ceva în neregulă cu mișcările din ultima săptămână înspre PRO România. Ele, atenție, sunt mișcări de parlamentari, ele nu duc la creșterea în sondaje a PRORomânia, adică de fapt până la urmă vin niște tipi, baroni de la PSD trec dincolo. Ca dintr-un buzunar într-altul, același lucru. Problema este că ceva e în neregulă pentru că, de regulă, nu văd că de ce trebuiau înainte de începerea sesiunii. Există posibilitatea ca undeva, nu știu, prin laboratoare să se pregătească o moțiune de cenzură și să cadă guvernul chiar la începutul sesiunii. Adică, ascultați-mă, e ceva în neregulă, vom mai vedea (...) Mă întorc și rămâne ca o profeție. E ceva, se pregătește ceva. Se pregătește ceva pentru că, repet, trecerea lor în săptămâna dinaintea sesiunii, în precipitare, așa... parcă e un plan, ziua și trecutul, ziua și trecutul, nu are justificare. Încă o dată: de ce acum și nu peste o săptămână? Dacă ar fi alegeri săptămâna viitoare aș spune...Dar așa, e clar că e o trecere în legătură cu această sesiune la care liberalii deja au anunțat moțiune de cenzură. Nu e exclus ca, în sfârșit, să avem celebrul ”guvern al meu”, visul domnului Președinte, ”guvernul meu 2”.