Jake Sullivan și Victoria Nuland se vor întâlni cu reprezentanți ai țărilor care nu vor să susțină Ucraina

22 Iun 2023
Jake Sullivan și Victoria Nuland se vor întâlni cu reprezentanți ai țărilor care nu vor să susțină Ucraina

Înalți oficiali americani fac eforturi secrete pentru a câștiga de partea lor țările sceptice cu privire la războiul din Ucraina. Jake Sullivan se va întâlni cu reprezentanți din India, Brazilia și alte țări, în timp ce contraofensiva Kievului se confruntă cu o rezistență acerbă, scrie Financial Times

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă va zbura în Danemarca în acest weekend pentru o întâlnire neanunțată cu reprezentanți din India, Brazilia și alte țări care nu au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, în încercarea de a spori sprijinul pentru Kiev.

Oficiali din Africa de Sud, Turcia și, eventual, China sunt așteptați să participe la întâlnirea de la Copenhaga cu Jake Sullivan potrivit unor surse. Lista participanților nu a fost finalizată și s-ar putea modifica înainte de adunare, a avertizat una dintre persoane.

Ucraina a cerut întâlnirea cu țările în curs de dezvoltare din „sudul global”, au spus oamenii. Una dintre persoane a adăugat că Washingtonul a încurajat China, India, Brazilia, Turcia și Africa de Sud să participe.

Sullivan va călători împreună cu Victoria Nuland, oficialul numărul trei al Departamentului de Stat al SUA. Va participa și un înalt oficial al UE. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Întâlnirea planificată pentru consolidarea sprijinului are loc în momentul în care Zelensky, președintele ucrainean, a avertizat că contraofensiva Kievului lansată la începutul acestei luni pentru a contracara progresele rusești a fost „mai lentă decât se dorește”.

Având în vedere că războiul va continua anul viitor, oficialii occidentali încearca să laude virtuțile rezistenței Ucrainei față de cei deja convinși, fără a se asigura că argumentele lor ajung la un public mai larg.

„Ne dăm seama cât de mult restul lumii nu este convins”, a spus un oficial european. „Nu sunt convinși. Este un lucru groaznic de recunoscut.”

Comerțul bilateral dintre Rusia și China a crescut vertiginos de la invazia Ucrainei, în timp ce India este cel mai mare client al Moscovei pentru exporturile de arme și a stimulat semnificativ achizițiile de țiței rusești, compensând embargourile occidentale.

Două persoane familiare cu planurile au spus că oficialii vor discuta principiile păcii pentru Ucraina într-un cadru informal. Unul a subliniat că întâlnirea nu a fost menită să ducă la niciun rezultat concret.

SUA și alte țări occidentale au susținut propunerea de pace a lui Zelensky – care cere retragerea completă a forțelor ruse – dar rămân deschise eforturilor diplomatice ale altora, inclusiv ale Chinei, de a presa Moscova să pună capăt invaziei sale.

Întâlnirea de la Copenhaga va avea loc după o vizită de trei zile a premierului Indiei, Narendra Modi, la Washington, în timpul căreia este așteptat să discute despre Ucraina cu Joe Biden, președintele SUA.

Sullivan a spus în această săptămână că, deși India are o perspectivă diferită asupra războiului din Ucraina, ar fi util să discute cu Modi despre conflict. El a adăugat că Zelensky l-a îndemnat pe Biden să vorbească cu lideri precum Modi.

„Credem că acest lucru transmite de fapt un mesaj coaliției și Ucrainei că lucrăm pentru a susține în numele lor o gamă mai largă de țări decât cele care apar în jurul mesei la NATO. sau la G7”, a spus Sullivan reporterilor săptămâna aceasta, când discuta despre vizita lui Modi.

India, Brazilia, China și Africa de Sud – ceilalți membri ai grupării Brics alături de Rusia – au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, oferind în același timp diferite grade de sprijin Kremlinului de când acesta și-a invadat vecinul.

O altă persoană familiarizată cu întâlnirea de la Copenhaga a spus că „nu există informații” care să indice că China va participa la un nivel înalt, dar a spus că este posibil ca un oficial de nivel inferior să poată participa pentru a observa discuțiile.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a declarat că atât Rusia, cât și Ucraina sunt de vină pentru război, în timp ce Africa de Sud a intensificat cooperarea militară cu Rusia de la invazie.

Turcia, un membru NATO care a dezvoltat legături comerciale puternice cu Rusia în ultimul deceniu, a menținut o relație bună cu Moscova de la invazie și, de asemenea, s-a prezentat ca un intermediar între Zelensky și președintele rus Vladimir Putin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră