Nu există nimic „promițător” în discuțiile ruso-ucrainene, spune Kremlinul

30 Mar 2022
Nu există nimic „promițător” în discuțiile ruso-ucrainene, spune Kremlinul

Discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene care au avut loc ieri la Istanbul nu au produs nimic „foarte promițător” sau care să fie un „punct de cotitură”, a spus Kremlinul, slăbind speranțele unui progres decisiv în negocieri, scrie Reuters

„În acest moment, nu putem raporta nimic foarte promițător. Mai este mult de lucru de făcut”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, el a salutat faptul că Ucraina și-a expus cererile pentru încetarea conflictului în formă scrisă. 

Negociatorii ucraineni au declarat la Istanbul că au propus ca Ucraina să adopte statutul neutru în schimbul garanțiilor de securitate, ceea ce înseamnă că nu se va alătura alianțelor militare și nu va găzdui baze militare pentru alte țări.

Propunerile, care vor intra în vigoare numai în cazul unei încetări complete a focului, au inclus și o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul peninsulei Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o de la Ucraina și a anexat-o în 2014.

Peskov a spus că negociatorul-șef rus în discuțiile de pace va oferi o actualizare mai târziu miercuri - dar că Crimeea face parte din Rusia, iar constituția rusă exclude discutarea despre soarta oricărei regiuni rusești cu oricine altcineva.

El a mai spus că Rusia dorește ca substanța a ceea ce se discută în cadrul negocierilor să rămână privată.

Rusia a declarat la Istanbul că va reduce drastic activitatea militară în jurul Kievului și a orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, în semn de bunăvoință.

Alte stiri din Externe

Ultima oră