Trump, Crimeea și cel de-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

02 Aug 2016 | scris de Veronica Micu
Trump, Crimeea și cel de-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

Candidatul republican la alegerile prezidențiale din Statele Unite a răspuns astfel atacurilor presei la adresa sa, care au urmat unui interviu la ABC, din care reieșea că Trump nu știa despre anexarea rusă a Crimeei.

"Știu că acest lucru a fost exact în urmă cu doi ani. Asa-i? Ea (Crimeea – n.r.) ... a fost capturată în timpul președinției lui Obama. Am spus, da, bine, acest lucru a fost acum doi ani. Eu am în vedere că dacă veți dori să reveniți, ați prefera să începeți cel de-al treilea război mondial pentru a reîntoarce Crimeea înapoi?", a întrebat Trump, potrivit CNN.

Totodată, candidatul republican s-a pronunțat pentru o alianță cu Rusia în lupta cu terorismul.

Trump a precizat că acestei alianțe ar putea să se alăture "alte țări vecine, posibil și NATO".

Anterior, în cadrul altor declarații publice, Donald Trump nu a exclus că, în cazul victoriei sale la alegerile din noiembrie, ar putea să examineze problema recunoașterii reunificării Crimeii cu Rusia și anularea sancțiunilor impuse Moscovei.

Populată în principal de vorbitori de limba rusă, Crimeea a fost anexată la Rusia în urma unui controversat referendum în martie 2014, după venirea la putere la Kiev a forțelor prooccidentale, susținute de UE și SUA. Deși, conform rezultatelor referendumului, o majoritate absolută a locuitorilor peninsulei (96,77%) au optat în favoarea alipirii Crimeii la Rusia, Occidentul și Ucraina nu recunosc acest referendum.

Ucraina continuă să considere Crimeea drept teritoriu al său "ocupat temporar", iar Uniunea Europeană și SUA au instituit de atunci o serie de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care i-au afectat puternic economia, pe fondul prăbușirii prețului la petrol.

Alte stiri din Externe

Ultima oră