Moscova preia activele Renault din Rusia și anunța că va produce mașini Moskvici

16 Mai 2022
Moscova preia activele Renault din Rusia și anunța că va produce mașini Moskvici

Constructorul francez Renault și-a predat activele guvernului rus, au anunțat luni ambele părți, marcând prima naționalizare majoră de la debutul sancțiunilor pentru campania militară a Moscovei în Ucraina. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că producția de mașini la uzina Renault va relua sub marca Moskvici din epoca sovietică, scrie France24

Renault controla 68% din AvtoVAZ, cel mai mare producător de automobile din Rusia cu marca de top Lada, dar era sub presiune să se retragă din țară de la intervenția militară a Rusiei în Ucraina.

Renault a investit miliarde de euro în fabrica din epoca sovietică de când cei doi producători de automobile au semnat un acord de parteneriat strategic în 2008.

Nu au fost furnizate detalii financiare, dar ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat în aprilie că Renault intenționează să-și vândă activele rusești pentru „o rublă simbolică”.

„Au fost semnate acorduri privind transferul activelor rusești ale Grupului Renault către Federația Rusă și guvernul Moscovei”, a declarat luni Ministerul Industriei și Comerțului într-un comunicat.

Conform acordului, Renault va păstra o opțiune de șase ani pentru a răscumpăra pachetul de acțiuni la AvtoVAZ. Acordul a inclus și fabrica Renault din Moscova, Avtoframos, care produce modele Renault și Nissan.

„Astăzi, am luat o decizie dificilă, dar necesară; și facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia, păstrând în același timp performanța Grupului și capacitatea noastră de a reveni în țară în viitor, într-un context diferit”, a spus a declarat directorul executiv al Renault, Luca de Meo într-un comunicat.

Contactată de AFP, Renault a refuzat să confirme dacă și-a vândut activele rusești pentru o rublă.

Datorită AvtoVAZ, Rusia a fost anul trecut a doua cea mai mare piață a Grupului Renault după Europa, cu aproximativ jumătate de milion de vehicule vândute.

„Pagină nouă în istorie”

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că producția de mașini de pasageri la uzina Renault va relua sub marca Moskvici din epoca sovietică, după ce producătorul francez a decis să o închidă.

„Acesta este dreptul său, dar nu putem permite ca mii de lucrători să rămână fără muncă”, a spus Sobyanin într-un comunicat. „În 2022, vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvici”, a adăugat el.

„Vom încerca să menținem cea mai mare parte a echipei care lucrează direct la fabrică și cu subcontractanții acesteia”.

De când președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Renault a avut dificultăți în a-și menține operațiunile din cauza lipsei de componente în urma impunerii sancțiunilor occidentale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în martie Renault și altor companii franceze să părăsească Rusia. Kievul a cerut, de asemenea, boicotarea vehiculelor Renault până când acesta se retrage din Rusia.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră