Scandal pe “salariul” CEO Renault. Cât e de mare? Îți poți lua 684 Clio 4/an

04 Mai 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Scandal pe “salariul” CEO Renault. Cât e de mare? Îți poți lua 684 Clio 4/an

Vineri, Adunarea Generală a Acționarilor de la Renault a respins cu 54,12% din voturi o rezoluție cu privire la remunerația directorului general al Grupului. Conform consultării, Carlos Ghosn urma să primească pentru anul 2015 suma de 7,2 milioane de euro pentru anul 2015. Adică, am calculat noi, contravaloarea a 684 autovehicule Clio IV.

 

Dar să vezi chestie. Conform regulamentelor rezoluțiile Adunării Generale sunt consultative. Așa că, a doua zi, Consiliul de Administrație a ignorat intenția acționarilor și a aprobat remunerația celor 7,2 milioane de euro (suma a inclus un salariu fix de 1,23 milioane euro, o componentă variabilă de 1,737 milioane de euro și alte 4,18 milioane de euro sub formă de bonusuri și acțiuni). Mai mult – scrie Agerpres - remunerația de care beneficiază Carlos Ghosn pentru postul de președinte director general de la Renault se adaugă celei de opt milioane de euro de care a beneficiat Ghosn anul trecut în calitate de CEO al Nissan.

 

Conflictul a fost escaladat în momentul în care ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a amenințat că va interveni pe cale legislativă dacă CA al Renault nu va "trage consecințele care se impun" în urma criticilor exprimate de acționari. "Consiliul de Administrație de la Renault trebuie să se reunească pentru a trage concluziile care se impun din acest vot. În următoarele săptămâni trebuie trase toate concluziile, în caz contrar vom fi nevoiți să legiferăm", a declarat Emmanuel Macron.Aici trebuie amintit că statul francez deține 19,74% din acțiunile Renault și controlează 20% din drepturile de vot.

 

Consiliul de Administrație de la Renault și-a motivat decizia de a menține nemodificată remunerația lui Carlos Ghosn prin rezultatele înregistrate de constructorul auto francez în 2015, cu o cifră de afaceri record de peste 45 de miliarde de euro.

Alte stiri din Auto

Ultima oră