Compania franceză Renault nu va supraviețui impactului economic devastator al pandemiei de coronavirus fără sprijin din partea guvernului, anunță CNN.
Ministrul Finanțelor francez, Bruno Le Maire, a declarat că fabricantul de autoturisme se confruntă deja cu grave probleme financiare.
”Renault ar putea pur și simplu să dispară”, a declarat ministrul într-un interviu acordat postului de radio Europe 1.
Compania a raportat cel mai prost exercițiu financiar din ultimii zece ani în 2019, iar pandemia va pune o presiune și mai mare, pierderile economice fiind imense.
Toți fabricanții auto se luptă cu întreruperea activității, dar cel mai grav se confruntă cu cea mai mică cerere din ultimii zeci de ani. Renault a oprit producția în cele 12 fabrici din Franța încă din mijlocul lunii mai, permițând reluarea activității de abia luna aceasta.
Le Maire a adus aceste noi precizări în contextul speculațiilor ample din presa locală conform cărora Renault intenționează să închidă mai multe fabrici din Franța, inclusiv cea mai mare din zona Parisului, Flins.
”Fabrica Flins nu trebuie să se închidă. Aceasta este poziția guvernului, dar și a acționarilor companiei”, anunță Le Maire.
Guvernul francez și compania Japoneză Nissan sunt cei mai mari acționari ai grupului Renault, fiecare deținând 15% din pachetul de acțiuni. Guvernul a negociat termenii unui împrumut ce visează compania Renault în valoare de 5 miliarde de euro.
”Nu am semnat încă acordul. Îl vom semna atunci când reprezentanții Renault ne vor prezenta strategia lor viitoare. Planurile trebuie să conțină noi posibilități de a construi mașini eco-friendly. Ne dorim ca Renault să producă un număr mult mai mare de mașini, în special mașini electrice”, declară ministrul.
Renault va prezenta detaliile planului de reducere a costurilor până pe 29 mai. Nissan, ce face parte din alianța Renault și Mitsubishi va prezenta săptămâna viitoare un raport al impactului pandemiei, dar și viitoarele măsuri ce se impun pentru a salva compania. Media japoneză a precizat că ar intenționa să dea afară aproape 20.000 de oameni.
Renault și Nissan au fost grav afectate de scandalul în care a fost prins un fost membru al consiliului de administrație, Carlos Ghosn. Acesta a fost acuzat de fraude financiare și a reușit să fugă în Japonia acolo unde așteaptă demararea procesului. Cei doi bărbăți care l-au ajutat să evadeze, au fost arestați săptămâna trecută în SUA.
Grupul Fiat Chrysler a renunțat la propunerea de a fuziona cu grupul Renault deoarece guvernul a amânat luarea unei decizii ferme. Această fuziune ar fi fost esențială pentru fabricantul francez deoarece ar fi devenit a treia putere pe plan mondial după Volkswagen și Toyota și ar fi propulsat fabricarea de mașini electrice.