Moscova: „O fotografie cu steagul ucrainean a fost gasită în telefonul atacatorului de la Crocus”

05 Apr 2024
Moscova: „O fotografie cu steagul ucrainean a fost gasită în telefonul atacatorului de la  Crocus”

Au fost recuperate datele de pe telefonul mobil de la cei patru suspecți atacatori în atacul din 22 martie de la Primăria Crocus din Moscova, susținut de Statul Islamic, scrie Le Figaro

Comisia de Investigații Rusă a anunțat vineri că studiază o pistă ucraineană în atacul comis în martie lângă Moscova și revendicat de organizația Stat Islamic (IS). „Anchetatorii au reușit să recupereze date de pe telefoanele mobile ale celor acuzați de comiterea atacului Crocus City Hall , a declarat într-un comunicat Comisia de anchetă, responsabilă cu principalele investigații din țară.

Pe 22 martie, oameni înarmați au intrat în sala de concerte a Primăriei Crocus de lângă Moscova înainte de a deschide focul asupra mulțimii și a incendiat clădirea. Cel puțin 144 de persoane au murit și 360 au fost rănite în acest atac revendicat de IS. Doisprezece suspecți au fost arestați, inclusiv cei patru presupuși atacatori, din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Fotografii în telefoane

Potrivit datelor recuperate de pe telefoanele lor mobile, „în dimineața zilei de 24 februarie 2024” , a doua aniversare a declanșării ofensivei ruse în Ucraina, unul dintre acuzați a găsit pe internet fotografii cu intrările în Primăria Crocus și le-a dus trimis managerului său, spun anchetatorii. „Acuzatul a confirmat toate acestea în declarațiile sale”, asigură aceștia în comunicatul de presă.

Mai mult, „fotografii cu bărbați în camuflaj cu steagul ucrainean pe fundalul clădirilor distruse” au fost descoperite în telefonul mobil al acestei persoane, continuă comunicatul, fără alte detalii. „Aceste date pot mărturisi o legătură între atac și progresul operațiunii militare speciale ”, se arată în comunicatul de presă, folosind formula impusa de Kremlin pentru a descrie ofensiva din Ucraina.

Comisia de anchetă subliniază că au fost instituite verificări cu privire la posibila implicare a „reprezentanților serviciilor speciale ucrainene și ai organizațiilor internaționale islamiste și teroriste în organizarea și finanțarea atacului” asupra Crocus. Kremlinul a recunoscut că „islamiştii radicali” au fost în spatele atacului, în timp ce a denunţat în mod regulat implicarea Ucrainei coordonată de Occident.

Alte stiri din Externe

Ultima oră