Moscova evocă un schimb de prizonieri ucraineni contra unui prieten apropiat lui Putin

22 Mai 2022
Moscova evocă un schimb de prizonieri ucraineni contra unui prieten apropiat lui Putin

Rusia va „studia” posibilitatea de a schimba luptători din regimentul ucrainean Azov luați prizonieri pentru Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un negociator rus, scrie AFP citată de Le Figaro

Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov luaţi prizonieri pentru Viktor Medvedchuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki.

„Vom studia problema”, a spus Sluţki, membru al delegației ruse în timpul ultimelor negocieri cu Kiev, citat de agenția de presă Ria Novosti, ca răspuns la o întrebare despre un astfel de schimb. Vorbind din orașul separatist Donețk, din sud-estul Ucrainei, el a spus că posibilitatea unui astfel de schimb va fi ridicată la Moscova de „cei care au prerogative”.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, este un cunoscut politician și om de afaceri ucrainean apropiat președintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina, în timp ce era fugit de la începutul ofensivei de la Kremlin, la sfârșitul lunii februarie.

Viktor Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de „înaltă trădare” și „tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Vineri, armata rusă a anunțat că ultimii apărători ucraineni ai orașului strategic Mariupol, ascunși săptămâni întregi în uriașa oțelărie Azovstal, s-au predat. Printre aceștia se numără și membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaționalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”, și pe care Kievul speră să o elibereze în schimbul prizonierilor ruși.

Pe 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei trebuie să ia în considerare o cerere de clasificare a regimentului drept „organizație teroristă”, ceea ce ar putea complica schimbul acestor prizonieri.

Liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, a declarat sâmbătă că soldații ucraineni care au apărat fabrica Azovstal și s-au predat ar trebui să fie judecați. „Cred că este inevitabil: justiția trebuie să triumfe”, a spus Denis Poușilin, citat de Ria Novosti, în cadrul conferinței de presă la care a vorbit și Leonid Sluţki.

Alte stiri din Externe

Ultima oră