Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi, 2 iunie, o lege care interzice difuzarea programelor de știri rusești în această țară, unde disputa dintre pro-occidentali și pro-ruși a crescut odată cu conflictul din Ucraina, scrie Le Figaro
Potrivit acestei legi privind „securitatea informației”, „retransmiterea la radio și televiziune a programelor de știri, militare, politice și analitice din țările care nu au ratificat Convenția Europeană a Televiziunii Transfrontaliere este interzisă”. În plus, 50% din programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau semnatari ai acestei convenții europene. Concret, posturile de televiziune din Moldova vor putea difuza doar filme, seriale, programe muzicale sau programe de divertisment rusești.
De altfel, interdicția de a difuza programe de știri - care fusese deja pusă în aplicare în 2017 și apoi anulată în 2020 - este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina. În fața acestei ofensive, Moldova, o țară predominant vorbitoare de limbă română, dar cu o mare minoritate de limbă rusă, dă dovadă de un sprijin ferm pentru Kiev. Găzduiește refugiați de război, a depus o cerere de aderare la UE și a obținut promisiunea europeană de creștere semnificativă a ajutorului militar.
Moldova, care găzduiește Transnistria, un teritoriu separatist pro-rus la granița cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea să o aleagă drept țintă, mai ales că regiunea separatistă a declarat că a fost vizată în aprilie de razboiul din Ucraina. Autoritățile ruse au exprimat critici foarte virulente la adresa Chișinăului.