Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta împotriva declarațiilor unui general rus că Moscova ar dori să preia controlul asupra sudului Ucrainei pentru a avea acces la o regiune separatistă a Moldovei, scrie AFP citata de Le Figaro.
Republica Moldova și-a exprimat ambasadorului „profunda îngrijorare” cu privire la aceste remarci ale generalului rus Rustam Minnekayev, a declarat Ministerul de Externe al Republicii Moldova într-un comunicat.
Moldova „consideră aceste declaraţii ca nefondate şi contradictorii cu sprijinul Rusiei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre”, a continuat ministerul.
„Moldova este o țară neutră” și face apel la Moscova „să respecte acest principiu”, a adăugat el.
Îngrijorarea Moldovei se referă la declarațiile generalului Rustam Minnekayev, adjunctul comandantului forțelor Districtului Militar Central Rus, care a declarat vineri că Moscova dorește să preia „controlul deplin asupra Donbass (estul) și sudul Ucrainei”.
Potrivit lui Roustam Minnekayev, controlul sudului Ucrainei trebuie să permită în special să vină în ajutorul separatiștilor pro-ruși din Transnistria, care stăpânesc din 1992 acest teritoriu al Moldovei la granița cu vestul Ucrainei. O garnizoană militară rusă este deja acolo.
„Controlul sudului Ucrainei este și un coridor către Transnistria, unde există și cazuri de oprimare a populației de limbă rusă”, a asigurat generalul Minnekayev.
Aceste declarații sunt suficiente pentru a stârni îngrijorarea autorităților moldovenești, Moscova justificându-și invadarea Ucrainei acuzând în special guvernul de la Kiev că persecută populațiile de limbă rusă.
Guerre en Ukraine en direct : la Moldavie, préoccupée par le « couloir vers la Transnistrie » que veut former la Russie, convoque l’ambassadeur du pays https://t.co/kMWaT8Euox @lemondefrより
— Salsa Japonesa (@TokioSalsa) April 22, 2022
Relațiile complexe dintre Rusia și Moldova, o fostă republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori între România și Ucraina, au devenit tensionate după alegerea în 2020 a președintelui pro-european, Maia Sandu.
Transnistria, care s-a separat de Moldova după un scurt război civil în urma prăbușirii Uniunii Sovietice, are o populație de aproximativ 500.000 de locuitori și este susținută economic și militar de Moscova.
Nu este recunoscut ca stat de către comunitatea internațională.