Miniștrii de finanțe ai G20 au plecat fără să facă o declarație comună după dezacorduri cu privire la Ucraina

16 Iul 2022
Miniștrii de finanțe ai G20 au plecat fără să facă o declarație comună după dezacorduri cu privire la Ucraina

O reuniune a miniștrilor de finanțe G20 și a guvernatorilor băncilor centrale din Indonezia s-a încheiat sâmbătă fără o declarație comună din cauza lipsei de consens între țările membre după dezacordurile cu privire la ofensiva rusă în Ucraina, scrie L'express

Țările G20, marii producatori de bani, au căutat răspunsuri la crizele alimentare și energetice globale și la accelerarea inflației. Dar o nouă confruntare între occidentalii care denunță impactul războiului din Ucraina asupra economiei și Rusia care acuză sancțiunile occidentale că se află la originea deteriorării situației, a făcut imposibil un acord.

Din cele 14 paragrafe, două nu au putut obține unanimitate din partea membrilor, deoarece se referă la „implicațiile războiului și modul de răspuns la acesta”, a spus guvernatorul Băncii Centrale a Indoneziei, Perry Warjiyo.

El a cerut participanților să-și dubleze eforturile pentru realizarea unor politici economice coordonate, într-un moment în care riscurile cresc pentru economia mondială. 

În ciuda lipsei de consens, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional Kristalina Georgieva a cerut țărilor G20 să „facă tot ce le stă în putere pentru a reduce inflația ”, să-și adapteze politica fiscală și să coopereze între ele, într-un comunicat publicat după întâlnire. 

„ Perspectivele s-au întunecat semnificativ, iar incertitudinile sunt excepțional de ridicate ”, a avertizat șeful instituției, care se pregătește să-și reducă din nou previziunile de creștere globală în iulie. 

Confruntați cu o inflație mai mare decât se aștepta în iunie, unii membri ai Rezervei Federale a SUA iau în considerare majorarea ratelor cheie la următoarea lor întâlnire. Această perspectivă, care se adaugă mai multor majorări ale ratelor din ultimele luni, declanșează temeri cu privire la o posibilă intrare în recesiune în Statele Unite și îngrijorări în rândul țărilor în curs de dezvoltare care se tem că capitalul își va părăsi brusc piețele. 

Războiul din Ucraina a fost omniprezent în discuții datorită impactului său asupra piețelor și prin accentuarea unei crize alimentare și energetice. 

Indonezia, care urmează o politică externă nealiniată, nu a cedat presiunii occidentale de a exclude Rusia de la reuniunile G20.  

Ministrul rus de Finanțe Anton Silouanov a participat virtual cu doi oficiali ruși prezenți la fața locului, în timp ce omologul său ucrainean Serghei Marchenko a vorbit online. 

Această întâlnire a fost un pas pregătitor pentru summitul șefilor de stat G20 care va avea loc în noiembrie la Bali. 

Janet Yellen a avut întâlniri bilaterale cu omologii săi din Arabia Saudită, Indonezia și Turcia în special, pentru a milita pentru un plafon la prețul petrolului rusesc, pentru a reduce finanțarea campaniei militare ruse, a spus Trezoreria. 

Dar această problemă nu a fost ridicată la reuniunea G20, potrivit ministrului indonezian. 

Pentru a răspunde la creșterea insecurității alimentare în întreaga lume, FMI, Banca Mondială, Programul Alimentar Mondial, FAO și OMC au cerut acțiuni într-o declarație comună în patru domenii. 

Trebuie „să sprijinim pe cei mai vulnerabili, să facilităm comerțul, să încurajăm producția de alimente și să investim în agricultura rezistentă la schimbările climatice ”, a rezumat Kritalina Georgieva într-un tweet vineri seară. 

Indonezia intenționează, de asemenea, să organizeze o întâlnire comună a miniștrilor agriculturii și finanțelor pentru a aborda insecuritatea alimentară. 

Sri Mulyani Indrawati a anunțat „ un progres ” în implementarea reformei fiscale globale, care se așteaptă să introducă un impozit minim de 15% pe profiturile multinaționale până în 2024. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră