Indonezia suspendă toate exporturile de ulei de palmier

28 Apr 2022
Indonezia suspendă toate exporturile de ulei de palmier

Decizia celui mai mare producător mondial riscă să destabilizeze o piață de ulei vegetal aflată deja în criză, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, scrie AFP citata de Le Figaro

Indonezia a început să aplice joi, 28 aprilie, un embargo complet asupra exporturilor sale de ulei de palmier, cu riscul de a destabiliza o piață a uleiurilor vegetale aflată deja la cel mai înalt nivel. Arhipelagul din Asia de Sud-Est, cel mai mare producător mondial, se confruntă de câteva luni cu o penurie și o creștere a prețurilor uleiului de gătit pe bază de ulei de palmier pe piața internă și se teme de o creștere a tensiunilor sociale.

Într-o schimbare de ultim moment, miercuri seară, autoritățile au clarificat că embargoul va viza toate exporturile de semințe oleaginoase, și nu numai produsele destinate uleiurilor comestibile, așa cum s-a indicat cu o zi mai devreme. „Toate produsele”, inclusiv uleiul de palmier brut, „sunt reglementate de un decret al Ministerului Comerțului”, a indicat miercuri seara ministrul coordonator pentru Economie Airlangga Hartarto, precizând că embargoul va începe la miezul nopții.

În calitate de cel mai mare producător de ulei de palmier, este ironic că avem dificultăți în obținerea uleiului de gătit. » spune Președintele indonezian Joko Widodo


Președintele indonezian Joko Widodo a subliniat miercuri seara că aprovizionarea populației este „cea mai mare prioritate”.

„Ca cel mai mare producător de ulei de palmier, este ironic că avem dificultăți în obținerea uleiului de gătit”, a recunoscut el, făcând apel la producători să coopereze. Țara suferă de probleme de distribuție, în timp ce producătorii preferă să-și vândă stocurile la nivel internațional pentru a profita din plin de creșterea prețurilor. Jakarta plănuiește să reia exporturile atunci când prețul cu ridicata al uleiului de gătit scade la 14.000 de rupii (97 de cenți) în arhipelag, după ce a crescut cu 70% în ultimele săptămâni.

Aprovizionarea cu ulei de palmier, principalul ulei folosit în arhipelag pentru gătit, este problematică încă de la începutul anului. Cei mai modești consumatori au fost nevoiți să aștepte ore în șir în fața centrelor de distribuție a petrolului la prețuri subvenționate în multe orașe ale țării. Indonezia reprezintă aproximativ 60% din producția mondială de ulei de palmier, din care o treime este consumată pe piața internă. India, China, Uniunea Europeană și Pakistan sunt printre principalii săi clienți de export.

Uleiul de palmier este, de asemenea, o componentă esențială pentru fabricarea unei game largi de produse, de la produse cosmetice la produse alimentare. Uleiurile comestibile atinseseră deja maxime istorice în martie din cauza aprovizionării globale insuficiente în urma invaziei Rusiei în Ucraina, două țări majore producătoare de ulei de floarea-soarelui.

Alte stiri din Externe

Ultima oră