Miniștrii de externe ai UE fac presiuni asupra Ungariei pentru a renunța la dreptul de veto: "Nu putem fi ținuți ostatici"

16 Mai 2022
Miniștrii de externe ai UE fac presiuni asupra Ungariei pentru a renunța la dreptul de veto: "Nu putem fi ținuți ostatici"

Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni pe Ungaria pentru a-și ridica vetoul asupra unui embargo petrolier propus asupra Rusiei, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”, scrie Reuters

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invazia Ucrainei de către Moscova din 24 februarie și include scutiri pentru statele UE cele mai dependente de petrolul rusesc.

Însă Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la bloc pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusescUE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să continue.

„Întreaga uniune este ținută ostatică de un stat membru... trebuie să fim de acord, nu putem fi ținuți ostatici”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi.

Puțini miniștri au numit direct Ungaria timp ce au vorbit cu reporterii cu exceptia României care a spus că depinde de bloc să convingă Budapesta. Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat pe pagina sa de Facebook pe 11 mai că nu se găsește o soluție. 

El a spus că guvernul primului ministru Viktor Orban are nevoie de „sute de milioane de dolari” pentru rafinăriile ungare, o creștere a capacității pentru o conductă croată și compensații pentru economia maghiară.

Cu toate acestea, miniștrii UE, din Austria până în Estonia, au spus că va exista în continuare un embargo petrolier, chiar dacă va dura mai mult până la un acord.

„Acest pachet (de sancțiuni) va fi adoptat și petrolul va fi inclus”, a declarat înaltul diplomat al Estoniei, Eva-Maria Liimets, poziție la care au aderat și alții, inclusiv Luxemburg și România. Spania a sprijinit, de asemenea, propunerea Comisiei.

Un embargo petrolier, impus deja de Statele Unite și Marea Britanie și care ar urma a cinci runde de sancțiuni anterioare ale UE, este văzut ca cea mai bună modalitate de a reduce veniturile Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a semnalat săptămâna trecută că întâlnirea de luni ar fi putut fi momentul pentru o hotărâre. Luni, el a spus că face tot posibilul pentru a debloca situația.

Alte stiri din Externe

Ultima oră