Mercenari israelieni luptă alături de regimentul Azov, spune Moscova

04 Mai 2022
Mercenari israelieni luptă alături de regimentul Azov, spune Moscova

„Mercenarii israelieni” luptă în Ucraina alături de regimentul Azov, pe care Moscova îl descrie drept „nazist”, a spus diplomația rusă miercuri, 4 mai, după ce afirmația despre presupusul „sânge evreiesc” al lui Hitler a stârnit o controversă virulentă, scrie AFP citată de Le Figaro.

„Voi spune ceva ce politicienii israelieni probabil nu vor să audă, dar poate că vor fi interesați. În Ucraina, mercenarii israelieni sunt alături de militanții din Azov”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Rusiei pentru Afaceri Externe, Maria Zakharova, într-un interviu pentru radioul Sputnik.

Potrivit Mariei Zakharova, există fapte și videoclipuri care confirmă acest lucru.

Unii dintre cei mai înverșunați adversari ai forțelor ruse
Fondat în 2014 de activiști de extremă dreapta înainte de a fi integrat în forțele regulate, regimentul ucrainean Azov s-a impus ca unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai forțelor ruse care au purtat o ofensivă militară împotriva Ucrainei din 24 februarie. Membrii săi, împreună cu alți luptători ucraineni, au refuzat în special să depună armele în portul asediat Mariupol (sud-est), unde ultimii apărători ai orașului sunt baricadați în uzina metalurgică Azovstal împotriva căreia forțele Moscovei au lansat marţi asaltul .

Eroi pentru mulți ucraineni, membrii Azov sunt, pe de altă parte, prezentați de Rusia drept „fasciști” și „naziști” comitând atrocități. Afirmând că israelienii luptă alături de el, Moscova continuă așadar să alimenteze o controversă născută după ce șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat duminică că Adolf Hitler avea „sânge evreiesc”, teorie infirmată de istorici. Remarcile au înfuriat Israelul, care i-a numit „scandalos, de neiertat” și „o eroare istorică îngrozitoare”. Marți seară, Ministerul rus de Externe a suflat deja pe jar, acuzând Israelul că „sprijină regimul neo-nazist de la Kiev”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră