Kremlinul insistă pentru plata gazului rusesc în ruble: "Nimeni nu va livra gaz gratuit. Și poți plăti pentru el doar în ruble"

29 Mar 2022
Kremlinul insistă pentru plata gazului rusesc în ruble: "Nimeni nu va livra gaz gratuit. Și poți plăti pentru el doar în ruble"

„Nimeni nu va livra gaz gratuit. Acest lucru nu este posibil. Și poți plăti pentru asta doar în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune AFP citat de Le Figaro. Luni, țările G7 au considerat că solicitarea plății în ruble pentru gazul rusesc este „inacceptabilă”.

Kremlinul a insistat marți asupra plății în ruble pentru gazul rusesc livrat în Europa, respingând criticile din partea G7, în timp ce Occidentul și rușii au multiplicat sancțiunile și contrasancțiunile de la ofensiva rusă în Ucraina.

„Nimeni nu va livra gaz gratuit. Acest lucru nu este posibil. Și poți plăti pentru asta doar în ruble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Situația s-a schimbat pe fundalul unui război economic purtat împotriva Rusiei”, a subliniat el, „afacerile (comandantul rus de gaze) trebuie să înțeleagă (asta).

Ca răzbunare pentru sancțiunile europene adoptate din cauza ofensivei ruse din Ucraina, președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia va accepta doar ruble ca plată pentru livrările de gaz către UE, acordând autorităților ruse o săptămână pentru a elabora un nou sistem de decontare a rublelor.

"Inacceptabil"
Luni, țările G7 au considerat că solicitarea plății în ruble pentru gazul rusesc este „inacceptabilă”, potrivit unui anunț făcut de ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care a cerut companiilor în cauză „să nu răspundă cererii lui Putin” și a cerut Rusia un „furnizor nesigur”.

„Rusia a fost, rămâne și va rămâne întotdeauna un furnizor de încredere de hidrocarburi”, a replicat din nou Dmitri Peskov marți. Joi, guvernul rus, Banca Centrală și gigantul rus al gazelor Gazprom urmează să-i prezinte lui Vladimir Putin un raport privind instituirea sistemului de plăți cu ruble.

Gazul rusesc este crucial pentru UE, care caută încă de la începutul ofensivei ruse în Ucraina să găsească mijloacele de a scăpa de această dependență. Decizia de a trece la facturarea cu ruble permite Rusiei să-și susțină moneda națională, care a fost chinuită de sancțiuni, dar o va priva de o sursă foarte importantă de valută străină. Totuși, aceasta implică o revizuire a contractelor de furnizare existente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră