Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din ultimii 60 de ani

08 Aug 2022
Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din ultimii 60 de ani

Guvernatorul Băncii Angliei afirmă că supușii Majestății Sale se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din ultimii 60 de ani. În plus, inflația ar trebui să atingă 13% la sfârșitul anului, față de 9,4% în iunie pe parcursul unui an, pe fondul unei recesiuni prelungite cuplate cu o criză politică, scrie Le Soir.

Banca Angliei oferă un șoc cu prognoza sa foarte, foarte sumbră „... Titlul Financial Times se întinde cu caractere mari și negre deasupra fotografiei guvernatorului Băncii Angliei, care arată gri. După cum reiese din previziunile economice catastrofale anunțate pe 4 august de șeful institutului emitent Threadneedle Street, britanicii se află în plină criză. Lista lungă de știri proaste economice pe termen scurt demonstrează acest dezastru. Prognoza este mai proastă decât cea a unei recesiuni în zona euro sau în Statele Unite prezise de majoritatea economiștilor.

După ce a refuzat mult timp să mărească costul banilor, Andrew Bailey s-a alăturat dovezilor, ridicând rata cheie la 1,75% în încercarea de a opri creșterea prețurilor. Gata cu îndoiala, inflația este monstrul care trebuie doborât cu orice preț, chiar dacă înseamnă a provoca o reacție economică majoră. Motivul este creșterea prețurilor la energie.

Familiile din Marea Britanie sunt împovărate de creșterea facturilor la gaz și electricitate. În octombrie 2022, plafonul maxim pentru ratingurile anuale stabilit de autoritatea de reglementare ar trebui să ajungă la 3.500 de lire sterline (4.152 de euro), adică o triplare a prețurilor în douăsprezece luni. Șocul energetic global, în special restricțiile privind livrările din Rusia și absența unui scut tarifar îi afectează în mod deosebit pe cei mai săraci.

Creșterile salariale cauzate de penuria de forță de muncă post-covid alimentează și spirala inflaționistă. Renunțând, angajatorii încearcă cu orice preț să evite grevele în semn de protest față de scăderea substanțială a venitului disponibil (-2,25% anul viitor), cea mai puternică de la începutul anilor ’60.

Indicatorii sunt roșii în ceea ce privește cele două axe ale creșterii britanice, consumul și imobiliarele. Britanicii își strâng cureaua pentru o iarnă grea sau chiar se îndatorează folosind cardul de credit pentru a acoperi costul vieții. Cheltuielile cu alimente, îmbrăcăminte și petrecerea timpului liber au scăzut brusc. Prețurile medii la case și apartamente scad din cauza efectului negativ al dobânzilor asupra celor 9 milioane de gospodării cu credite ipotecare cu rată variabilă.

Lira sterlină a scăzut brusc față de dolar și, într-o măsură mai mică, față de euro. Costul importurilor este în creștere, în timp ce exporturile, care ar trebui să beneficieze de el, sunt îngreunate de obstacolele vamale ale Brexit. Deficitul balanței comerciale se mărește periculos.

Vidul de putere creat de căderea prim-ministrului Boris Johnson și cursa pentru a-l urma între ministrul de externe Lizz Truss și fostul ministru de finanțe Rishi Sunak nu ajută lucrurile. În timp ce cei doi oponenți sunt sfâșiați din cauza reducerilor de taxe, gazda de la 10 Downing Street și managerul banilor, Nadhim Zahawi, sunt în vacanță.

După cum subliniază Sandra Horfield, economist-șef la Investec, previziunile pesimiste ale Băncii Angliei nu țin cont de inevitabila înrăutățire a deficitului bugetar cauzată de un nou plan de asistență a consumatorilor care va trebui pus în aplicare de următorul șef al guvernului desemnat de activiștii Partidului Conservator pe 5 septembrie. Ca să nu mai vorbim de posibilitatea unor taxe mai mici, începând cu TVA la energie.

Desigur, imaginea nu este complet neagră. Unele companii reușesc să se acomodeze sau chiar să prospere în nișe bine definite (științe ale vieții, tehnologie, energie, telecomunicații etc.). Totuși, în acest regat în care inegalitățile sunt mai puternice decât pe Bătrânul Continent, nu toată lumea este lovită în același mod de marele colaps economic.

Astfel, la Londra, imobiliarele de lux înfloresc datorită afluxului de averi mari din Asia, în special din Hong Kong, care au compensat în mare măsură plecarea rușilor de la începutul războiului din Ucraina. Nenorocirea unora, fericirea altora...

Alte stiri din Externe

Ultima oră