Kim Jong-un filmat în stil Top Gun la testarea „noului tip” de rachete balistice intercontinentale

25 Mar 2022
 Kim Jong-un filmat în stil Top Gun la testarea „noului tip” de rachete balistice intercontinentale

Vineri dimineață, agenția de presă KCNA din Coreea de Nord a declarat că lansarea „un nou tip” de rachetă balistică intercontinentală (ICBM), numită Hwasong-17, a fost comandată personal de liderul nord-coreean Kim Jong și și-a atins perfect ținta în Marea Japoniei, scrie AFP citat de 20minutes.

Noua rachetă - primul test ICBM al Phenianului din 2017 - a atins o altitudine de 6,2 km și a zburat 1.090 km, a spus KCNA. Într-o fotografie, îl vedem pe Kim Jong-un în fața unui camion uriaș care transportă acest Hwasong-17, pe rampa de lansare situată lângă Aeroportul Internațional Sunan din Phenian.

Purtând o jachetă de piele strălucitoare cu aer de aviator, liderul nord-coreean, Kim Jong-un , a apărut într-un videoclip filmat în stil hollywoodian difuzat de televiziunea coreeana. Comentatorii internaționali au comparat videoclipul cu filmul Top Gun sau cu hit-ul K-pop sud-coreean Gangnam Style.


Condamnări internaționale
Aceasta este „o ruptură în suspendarea lansărilor de rachete balistice intercontinentale promisă de președintele Kim Jong-un comunității internaționale”, a deplâns președintele sud-coreean Moon Jae-in. Armata sud-coreeana a indicat că a ripostat cu "rachete trase de pe mare și din aer” spre largul coastei sale.

ONU a condamnat joi „ferm” această lansare și a cerut Phenianului să înceteze orice acțiune considerată „contraproductivă” și care stârnește „tensiuni” în Asia. Consiliul de Securitate este așteptat să se întrunească vineri la cererea Statelor Unite, Regatului Unit, Franței, Albaniei, Irlandei și Norvegiei.

Condamnând „puternic” noua lansare de rachete, Casa Albă a asigurat că Statele Unite vor lua „toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului american, Coreea de Sud și Japonia”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră