"Primul test al bombei cu hidrogen al Republicii a fost efectuat cu succes la 10:00 (01:30 GMT) în 6 ianuarie 2016, pe fondul hotărârii strategice a Partidului Muncitoresc", a anunţat prezentatoarea televiziunii oficiale nord-coreene.
"Cu succesul perfect al bombei noastre cu hidrogen istorice, noi ne alăturăm rândurilor statelor nucleare avansate. Acest ultim test, care este produsul tehnologiei noastre şi al forţei noastre de muncă, confirmă faptul că resursele tehnologice pe care le-am dezvoltat recent sunt bune şi demonstrează ştiinţific impactul bombei noastre H miniaturizate", a mai spus prezentatoarea.
Testul a fost ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-un şi are loc cu două zile înainte de aniversarea sa.
Nu putem să confirmăm aceste afirmaţii pentru moment, dar condamnăm orice violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi invităm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, Ned Price, într-un comunicat.
Consiliul de Securitate al ONU intenționează să aibă astăzi o reuniune de urgență pentru a discuta despre presupusul test cu bombă cu hidrogen al Coreii de Nord, a precizat misiunea SUA la Națiunile Unite. Primul ministru japonez, Shinzo Abe, a calificat testul bombei cu hidrogen realizat de Coreea de Nord drept o gravă provocare la adresa eforturilor mondiale pentru neproliferarea nucleară.
Luna trecută, liderul nord-coreean a lăsat să se înţeleagă în cursul unei inspecţii la un sit militar că ţara sa a pus la punct o bombă cu hidrogen.
Coreea de Nord este deja "un stat puternic dotat cu arma nucleară, care este gata să facă să explodeze o bombă A (atomică) și o bombă H (cu hidrogen) pentru a-și apăra suveranitatea într-un mod fiabil", a spus Kim Jong-Un, potrivit Russia Today.
Coreea de Nord a testat în trei rânduri bomba atomică, în 2006, 2009 și 2013, teste care i-au atras Phenianului mai multe valuri de sancțiuni internaționale.
Bomba cu hidrogen funcționează pe baza fuziunii, sau unirii unor elemente mai ușoare cu unele mai grele și provoacă o explozie mult mai puternică.
Primele două teste nucleare nord-coreene au fost realizate cu dispozitive cu plutoniu. Al treilea test a fost se pare pe baza unui echipament conținând uraniu.